Skupaj z Beyonce obeležujemo svetovni dan deklic

Skupaj z Beyonce obeležujemo svetovni dan deklic

Ob svetovnem dnevu deklic Beyonce in UNICEF predstavila video v podporo deklicam z vsega sveta.

Svetovni dan deklic, ki ga obeležujemo danes, poziva k podpori deklicam z vsega sveta v njihovih prizadevanjih za več svobode in enakopraven položaj v družbi, za dostop do kakovostnega izobraževanja in manj nasilja. UNICEF je v sodelovanju s partnerji in svetovno znano pevko Beyonce predstavil video z naslovom Svoboda (Freedom). Hkrati poziva posameznike, da v podporo milijonom deklic z vsega sveta na družbenih omrežjih delijo video s hashtagom #FreedomForGirls.

Svetovni voditelji so leta 2015 sprejeli t.i. cilje trajnostnega razvoja oziroma globalne cilje, ki so usmerjeni v odpravo revščine, zmanjševanje neenakosti in zaščito okolja, dosegli pa naj bi jih do leta 2030. Cilji vključujejo tudi zavezo za krepitev vloge deklic, saj so le-te pogosto žrtve diskriminacije, nasilja, zlorab in izkoriščanja. Nekaj podatkov:

Zaradi nasilja vsakih 5 minut na svetu umre deklica;
25 odstotkov deklic je poročenih v času otroštva;
71 odstotkov žrtev trgovanja z ljudmi predstavljajo deklice;
130 milijonov deklic ne hodi v šolo;
Verjetnost okužbe z virusom HIV je dvakrat večja za deklice kot dečke.

Globalne cilje bo mogoče doseči le ob krepitvi vloge žensk in deklic, k čemur poziva kampanja #FreedomForGirls. Slednjo podpirajo številne svetovno znane ženske, kot so Beyonce, Melinda Gates, Priyanka Chopra in deklica Malala Yousafzai. Pokažite podporo deklicam tudi vi in na družbenih omrežjih delite video s hashtagom #FreedomForGirls.

Video si lahko ogledate tukaj.