Ptuj postal Otrokom prijazno UNICEF-ovo mesto

Ptuj postal Otrokom prijazno UNICEF-ovo mesto

Danes se je mreži Otrokom prijaznih UNICEF-ovih mest pridružila tudi Mestna občina Ptuj. S tem pomembnim nazivom se v Sloveniji odslej ponaša že 14 mest, ki so se zavezala, da bodo prijaznejša do otrok.

Otrokom prijazna UNICEF-ova mesta so mesta, v katerih župani sprejmejo obveznost, da bodo pospešeno razvijali programe za otroke. UNICEF Slovenija s projektom v lokalnem okolju spodbuja razvijanje mesta po meri otrok, ki je prijazno in varno, z urejenimi otroškimi igrišči in zelenicami, z izboljšano varnostjo za otroke v prometu, možnostjo za participacijo najmlajših občanov. 

V UNICEF-ov projekt se mesta vključijo tako, da župan s svojo častno izjavo postane nosilec projekta in zagovornik otrok v mestu. Občina se zaveže, da pripravi analizo položaja otrok v mestu in predloge za njegovo izboljšanje v obliki srednjeročnega akcijskega načrta, ki vključuje različne projekte za otroke. Mesta nato udejanjajo spremembe za otroke in v sodelovanju z otroki. 

Danes je ta pomemben in odgovoren naziv prejela tudi Mestna občina Ptuj. Župan občine Postojna Igor Marentič, ki se je zadnje vključilo v mrežo Otrokom prijaznih UNICEF-ovih mest, je na dogodku v Ptuju slavnostno predal zastavo – simbol projekta - županu Mestne občine Ptuj Miranu Senčarju, ki je ob tem povedal: »Na Ptuju že zdaj skrbimo za različna področja, s katerimi prispevamo k bolj kakovostnemu življenju otrok. Spodbujamo in omogočamo sodelovanje najmlajših občanov ter skrbimo za zagovorništvo in zaščito pravic vseh otrok, zato mi je v veliko veselje in ponos, da je Mestna občina Ptuj tudi uradno postala otrokom prijazno UNICEF-ovo mesto. To plemenito poslanstvo bomo nadaljevali skozi usmerjanje pozornosti javnosti na življenje in težave otrok ter mladostnikov ter prizadevanja za ustvarjanje njim prijaznega okolja.«

Ob pridobitvi naziva je ptujskemu županu prvi čestital Tomaž Bergoč, izvršni direktor UNICEF-a Slovenija in ob tem poudaril, »da naj bi do leta 2025 kar šest od desetih otrok živelo v urbanem okolju, ki pred otroke postavlja velike izzive, kot so problemi odtujenosti v medsebojnih odnosih, osamljenosti, pomanjkanja nadzora odraslih, onesnaženosti okolja, nezdravega  življenjskega sloga in podobno. Zato je lokalna okolja pomembno spodbujati pri premagovanju teh izzivov, da bi otroci čim lažje razvijali svoje potenciale v njim prijaznem okolju. Otrokom prijazna UNICEF-ova mesta so pomemben korak v tej smeri.«