Teden dojenja: skupaj ohranjajmo dojenje

Teden dojenja: skupaj ohranjajmo dojenje

V Sloveniji prvi teden v oktobru obeležujemo teden dojenja, ki letos poteka pod sloganom Skupaj ohranjajmo dojenje. Ob tem UNICEF poudarja pomen vsestranske podpore materam pri vzpostavljanju in vzdrževanju dojenja, da bi otrokom omogočili najboljši začetek življenja.

Znano je, da dojenje odločilno prispeva k preživetju in kakovostnemu razvoju novorojenčkov. Materino mleko vsebuje vse, kar potrebuje otrok v prvih šestih mesecih za svojo rast in razvoj. Novorojenčkom zagotavlja zaščito pred nalezljivimi boleznimi in dihalnimi okužbami, krepi njihov imunski sistem ter pomaga preprečevati kronične bolezni kasneje v življenju. Dojenje krepi povezanost matere in otroka, njegove številne prednosti pa trajajo vse življenje. 

Kljub dokazanim prednostim dojenja, je na svetu manj kot 40 odstotkov novorojenčkov izključno dojenih v prvih šestih mesecih. Le v 23 državah je v najzgodnejšem obdobju dojenih več kot 60 odstotkov otrok. UNICEF-ovi podatki kažejo, da bi povečanje stopnje izključnega dojenja do šestega meseca starosti  po vsem svetu lahko preprečilo 520.000 smrti otrok v naslednjih desetih letih. 

Svetovna zdravstvena zbornica (World Health Assembly) si je zastavila cilj, skladno s katerim naj bi se stopnja izključnega dojenja otrok, mlajših od šest mesecev, do leta 2025 povečala na 50 odstotkov. Da bi dosegli ta ambiciozen, a hkrati izjemno pomemben cilj, je potrebno odpraviti vse ovire za dojenje. 

Vlade bi morale postaviti dojenje visoko na agendo v nacionalnih razvojnih planih, zagotoviti več sredstev za spodbujanje dojenja in sodelovati z lokalnimi skupnostmi ter družinami pri ozaveščanju o prednostih dojenja. 

V tednu dojenja bodo, tako kot vsako leto, potekale številne aktivnosti: porodnišnice organizirajo dneve odprtih vrat, o prednostih dojenja bodo ozaveščali na številnih stojnicah, na voljo bo tudi strokovno gradivo. Nacionalni odbor UNICEF-a Slovenija za spodbujanje dojenja (NOSD) in Društvo svetovalcev za laktacijo in dojenje Slovenije ter Ministrstvo za zdravje organizirajo nacionalno strokovno srečanje Iz prakse za prakso z naslovom Skupaj ohranjajmo dojenje, ki bo 6. oktobra v Kulturnem centru Laško. 

 

NOSD je usmerjen k spodbujanju in vzdrževanju izključnega dojenja prvih šest mesecev otrokovega življenja in nato dojenja ob uvajanju ustrezne dopolnilne prehrane do 2. leta ali dlje, na območju Slovenije. Izvaja izobraževanja zdravstvenega osebja in izdaja literaturo za strokovno in laično javnost ter je nosilec pobude Novorojencem prijazna porodnišnica (s tem nazivom se ponaša 12 ustanov v Sloveniji) in Dojenju prijazna zdravstvena ustanova (3 ustanove v Sloveniji).