Nujna pomoč otrokom ljudstva Rohingya

Nujna pomoč otrokom ljudstva Rohingya

UNICEF dostavlja nujno pomoč za otroke ljudstva Rohingya v Cox Bazar

Tovornjaki z UNICEF-ovo nujno pomočjo za oskrbo več tisoč otrok manjšine Rohingya so že na poti v Cox Bazar v Bangladešu. Paketi nujne pomoči vključujejo predvsem vodo, tablete za prečiščevanje vode in higienske pripomočke, v prihodnjih dneh in tednih pa bo na območje dostavljenih še več ton paketov z nujno humanitarno pomočjo. 

Od 25. avgusta je zaradi nasilja iz Mjanmara v Bangladeš zbežalo že skoraj 400.000 pripadnikov manjšine Rohingya, vsak dan pa jih prispe še več tisoč. Približno 60 odstotkov vseh predstavljajo otroci.  Zaradi izjemnega števila prebežnikov so begunska taborišča prenatrpana in na robu zmogljivosti, zato številni iščejo zavetje na prostem oziroma vsepovsod, kjer ga najdejo. 

»Prebežniki nujno potrebujejo pomoč. Primanjkuje vsega, najbolj pa zavetišč, hrane in pitne vode,« poudarja  Edouard Beigbeder, UNICEF-ov predstavnik v Bangladešu. »V takšnih kriznih razmerah so otroci zelo izpostavljeni boleznim, ki se prenašajo z vodo. Naša prednostna naloga je zagotoviti zaščito za te izjemno ranljive otroke

Paketi nujne pomoči vključujejo pripomočke za osebno higieno, pralna sredstva, kanistre za vodo, plenice in druge sanitetne pripomočke, brisače in obutev. UNICEF podpira tudi Oddelek za javno zdravstvo z napravami za prečiščevanje vode ter sodeluje s partnerji na terenu pri namestitvi in sanaciji vodovodnih cevi. Ti paketi predstavljajo prvi val nujne pomoči, ki bo v prihodnjih dnevnih in tednih okrepljena. 

UNICEF za nujno pomoč otrokom in njihovim družinam manjšine Rohingya v prihodnjih štirih mesecih potrebuje 7,3 milijona ameriških dolarjev.