Otroci na begu iz Afrike: pot v Evropo ni njihova prva izbira

Otroci na begu iz Afrike: pot v Evropo ni njihova prva izbira

Otroci na begu iz Afrike v Evropo se sami odločajo za beg od doma, pot v Evropo pa ni njihova prva izbira. Za večino otrok v Afriki je odločitev, da se podajo v Evropo, posledica travm in sistematičnih zlorab, ki so jim priča v Libiji. Te jih silijo na nevarno pot prek osrednjega Sredozemlja, razkriva nova raziskava UNICEF-a, ki jo je izvedel REACH.

Skoraj 75 odstotkov otrok na begu iz Afrike, ki so bili intervjuvani v raziskavi Otroci na begu v Italiji in Grčiji (Children on the move in Italy and Greece), se je samih odločilo za beg od doma. Od 12.239 otrok, ki so v Italijo prispeli v prvih 6 mesecih letošnjega leta, jih je bilo 93 % brez spremstva ali ločenih od družin. Na poti so bili tudi do dve leti in več. Kot enega od ključnih razlogov za beg od doma navajajo nasilje doma, pa tudi pomanjkanje osnovnih dobrin in trajajoče konflikte. 1 od 5 deklic, vključenih v raziskavo, je pobegnila zaradi otroških porok. Njihova pot proti Evropi pogosto poteka po delih, prav tako pa se želene končne destinacije sproti spreminjajo.

»Ugotovitev raziskave, da obstaja veliko več razlogov, ki otroke spodbudijo, da zapustijo svoje domove, in da je razlogov, ki jih motivirajo za pot v Evropo, veliko manj kot smo domnevali do sedaj, je presenetljiva« je povedala Afshan Khan, UNICEF-ova Regionalna direktorica za Evropo in srednjo Azijo.

Intervjuji v raziskavi, ki je nastala v partnerstvu med UNICEF-om in REACH, so bili opravljeni na dveh vstopnih točkah v Evropo - v Italiji in Grčiji, v njih pa je sodelovalo 850 otrok, starih med 15 in 17 let.

Otroci na begu v Italiji poročajo o Libiji kot o najbolj travmatični izkušnji na kopnem. Skoraj polovica (47 %) otrok je bilo v Libiji ugrabljenih, kjer so ugrabitelji tudi zahtevali odkupnino. 1 od 4 (23 %) otrok pa je bilo brez obtožnice aretiranih in priprtih v zaporih. Večina jih prihaja iz podsaharske Afrike, nekateri pa tudi iz bolj oddaljenih držav, kot je Bangladeš.

»Tisti, ki sprva niso nameravali v Evropo, a so se na koncu vseeno podali na pot čez morje, med razlogi navajajo nadaljevanje izobraževanja, spoštovanje otrokovih pravic in priložnost za boljše življenje. Ko enkrat dosežejo Evropo, pa jih čaka drugačna usoda in njihova pričakovanja se sesujejo,« je povedala Khanova.

Raziskava v Grčiji je pokazala, da 1 od 3 staršev oz. skrbnikov navaja izobraževanje otrok kot glavni razlog za pot v Evropo. A dolgotrajni postopki in nejasnosti glede njihovih pravic, številne otroke prisilijo, da izstopijo iz italijanskih in grških sprejemnih sistemov, s tem pa izgubijo možnost za izobraževanje in se izpostavijo visokemu tveganju za zlorabe in izkoriščanje.

Infografike

Ključna dejstva

Fotografija: Skupina mladoletnikov brez spremstva iz Gambije v sprejemnem centru v Pozzallu na Siciliji. Avtor: UNICEF/Gilbertson VII Photo