Jemen se sooča z najhujšim izbruhom kolere

Število sumov primerov okužbe s to nalezljivo boleznijo je v Jemnu preseglo 200.000, kar pomeni povprečno 5.000 okužb na dan. Soočamo se z najhujšim izbruhom kolere na svetu.

Izjava UNICEF-ovega izvršnega direktorja Anthonyja Lakea in direktorice Svetovne zdravstvene organizacije Margaret Chan o izbruhu kolere v Jemnu, zaradi katere je zbolelo že več kot 200.000 ljudi

V samo dveh mesecih se je kolera razširila na skoraj vse administrativna ozemlja države, ki jo pretresa vojna. Za kolero je doslej umrlo več kot 1.300 ljudi, četrtina so bili otroci. Po ocenah naj bi število smrtnih primerov v bližnji prihodnosti še naraslo.

UNICEF, Svetovna zdravstvena organizacija in partnerji nudijo pomoč na terenu, kjer zagotavljajo pitno vodo, primerne sanitarije in zdravstveno pomoč. Ekipe za nudenje nujne pomoči na terenu ogrožene družine ozaveščajo, da se lahko pred kolero zaščitijo z ustreznim prečiščevanjem in shranjevanjem pitne vode.

UNICEF in Svetovna zdravstvena organizacija pozivata oblasti v Jemnu k okrepitvi prizadevanj za preprečenje nadaljnjega širjenja kolere. Izbruh te bolezni je neposredno povezan s konfliktom v tej državi, ki traja že dve leti. Zaradi zrušenega zdravstvenega sistema in sistema oskrbe z vodo več kot 14,5 milijona ljudi v Jemnu nima stalnega dostopa do čiste vode in ustreznih sanitarij, kar še povečuje nevarnost okužbe s kolero. Zaradi hudega pomanjkanja hrane v državi vlada podhranjenost, ki za otroke pomeni še dodatno izpostavljenost boleznim.

Okoli 30.000 zdravstvenih delavcev, ki so ključni v boju proti izbruhu kolere, že skoraj 10 mesecev ni prejelo plač. UNICEF in Svetovna zdravstvena organizacija pozivata oblasti k izplačilu plač ter prenehanju vseh konfliktov.