Begunska kriza je kriza otrok

Begunska kriza je kriza otrok

Iz Južnega Sudana vsak dan v iskanju varnosti v povprečju pobegne več kot 1.000 otrok. Begunska kriza v tej regiji je postala kriza otrok, ob svetovnem dnevu beguncev opozarja UNICEF.

Od decembra 2013, ko je v Južnem Sudanu izbruhnilo nasilje, je v sosednje države prebežalo več kot 1,8 milijona ljudi. V samo enem letu se je število beguncev v Ugandi več kot podvojilo, iz 500.000 na 1,25 milijona, kar pomeni, da se Uganda sooča z najhitreje naraščajočo begunsko krizo na svetu.

»Več kot milijon otrok je bilo prisiljenih zapustiti svoje domove v Južnem Sudanu,« je povedala Leila Pakkala, UNICEF-ova regionalna direktorica za vzhodno in južno Afriko. »Dan za dnem, teden za tednom jih sprejemajo države kot so Uganda, Etiopija in Kenija. Kljub velikim naporom so sistemi v teh državah močno obremenjeni.«

Pred mednarodnim Vrhom za solidarnost z begunci v Ugandi, ki bo potekal 22. in 23. junija, UNICEF opozarja, da je 86 % vseh beguncev v Ugandi žensk in otrok. Uganda je danes država, ki gosti največ beguncev v Afriki. Sredi lanskega leta je bila Uganda osma največja gostiteljica beguncev na svetu, danes je tretja - takoj za Turčijo in Pakistanom.

Vlada Ugande, UNHCR, UNICEF, Svetovni program za hrano in drugi humanitarni partnerji na terenu si nenehno prizadevajo za nudenje pomoči več kot 740.000 beguncem, ki prebežali v Ugando od julija 2016. To izjemno veliko število beguncev pomeni velik pritisk na državo in vire gostiteljskih skupnosti, posebej na področju socialnih storitev, ki so ključne za otrokovo dobrobit. »Ugandska vlada vodi progresivno politiko odprtih vrat za begunce,« je povedala Pakkala. »Ta pristop prinaša boljše obete za otroke begunce v Ugandi, v primerjavi z mnogimi drugimi državami po svetu.«

Vlada Ugande in Združeni narodi za odziv na izredne razmere in begunsko krizo v Ugandi v naslednjih 4 letih potrebujeta 8 milijard dolarjev. V tem sklopu UNICEF v Ugandi potrebuje skoraj 50 milijonov sredstev za pomoč v letošnjem letu, v letih od 2018 do 2020 pa po 30 milijonov na leto, za zagotavljanje ključnih storitev na področju zdravstva, prehrane, vode in sanitarij, izobraževanja, razvoja v zgodnjem otroštvu, razvoja mladostnikov in zaščite otrok, tako za otroke begunce kot otroke gostiteljske populacije.

Za pomoč v Etiopiji in Keniji, v okviru Akcije nujne pomoči za otroke v teh dveh državah, UNICEF potrebuje 13,6 milijona dolarjev za odziv na nov val beguncev iz Južnega Sudana v regiji Gambela v Etiopiji in 7,3 milijona dolarjev za odziv v Keniji.

Ob svetovnem dnevu beguncev UNICEF prav tako poziva vlade k sprejetju in implementaciji 6-točkovne agende za zaščito otrok beguncev in migrantov, ki je bila osnovana pred vrhom G7 v Italiji konec maja.

Medtem ko so otroci begunci v Ugandi v polnosti deležni sistemov za pravno, fizično in socialno zaščito (tako kot gostiteljske skupnosti), in uporabljajo enake storitve kot gostiteljska skupnost, UNICEF opozarja, da morajo države v regiji storiti več za implementacijo omenjene agende, še posebej na področju izobraževanja, zdravstva in reševanja izvornih razlogov za migracije, potrebno pa si je tudi prizadevati, da ne prihaja do razdruževanja družin.

Fotografija: 10-letni Buya Diga in 8-letni William Diga (zadaj) iz Južnega Sudana sta pribežala v Ugando. Konflikti in lakota v tej državi so njiju – in še na sto tisoče drugih ljudi – prisilili, da zapustijo svoje domove. Avtor: UNICEF/Oatway ( 14. maj 2017)