V Jemnu vsak dan več kot 1.000 otrok zboli za vodeno drisko, narašča tudi število primerov okužbe s kolero

V Jemnu vsak dan več kot 1.000 otrok zboli za vodeno drisko, narašča tudi število primerov okužbe s kolero

V zadnjih 3 dneh je v Jemnu število sumov okužbe s kolero naraslo za 10.000, na skupaj 65.300. Več kot 1.000 otrok vsak dan zboli za vodeno drisko. V samo enem mesecu je kolera zahtevala življenja 532 ljudi, vključno s 109 otroki. Omenjene številke predstavljajo le potrjene primere, dejansko število okuženih pa je po ocenah še višje.

UNICEF je v odgovor na alarmantno stanje v Jemen dostavil več kot 40 ton življenjsko pomembnih pripomočkov, vključno z zdravili, oralno rehidracijsko soljo, pripomočki za zdravljenje driske in intravenozno tekočino za zdravljenje več kot 50.000 bolnikov. Potrebe se večajo, zdravil in medicinske opreme pa primanjkuje.

»Razmere v Jemnu so na robu katastrofe. Sistemi za vodo, sanitarije in zdravstvo so na robu propada. Več kot 27 milijonom prebivalcev grozi humanitarna katastrofa. Največje žrtve te tragedije, za katero je odgovoren človek, so tisti, ki so najbolj ranljivi – otroci,« je povedal dr. Meritxell Relaño, predstavnik UNICEF-a v Jemnu. »Mednarodna skupnost mora podpreti dolgoročne investicije v socialne storitve kot sta voda in sanitarije. V nasprotnem primeru se bodo ponovili izbruhi smrtonosnih bolezni in zahtevali še več smrtnih žrtev.«

S komaj delujočimi čistilnimi napravami se komunalne odpadne vode in smeti, ki jih ne odvažajo več, nabirajo na stanovanjskih območjih mest in onesnažujejo vodne vire. Dve tretjini prebivalcev Jemna nimata dostopa do pitne vode. Polovica zdravstvenih ustanov v državi ne deluje, zdravstveno osebje že več kot 8 mesecev ni prejelo plač. Oslabljen zdravstveni sistem je popolnoma preobremenjen z obsegom kolere.

UNICEF si skupaj s partnerji ves čas prizadeva zagotavljati pomoč na prizadetih območjih. Skupaj podpirajo več kot 200 centrov za oralno rehidracijo po vseh državi, kjer bolnike pregledajo in jim nudijo takojšnjo zdravstveno pomoč. UNICEF prav tako podpira centre za zdravljenje driske za najhuje obolele.

UNICEF pomaga pri zagotavljanju klorirane pitne vode ter razkuževanju vodnjakov in vodnih rezervoarjev. Gospodinjstvom pa je zagotovil osnovne informacije o higieni ter tablete za prečiščevanje vode in higienske pakete, ki vsebujejo mila in pralna sredstva.

Fotografija: Eden od številnih bolnikov v bolnišnici Sab'een v Sani v Jemnu. Avtor: UNICEF/Alzekri