Po ocenah naj bi letos na migracijski poti čez osrednje Sredozemlje umrlo že več kot 200 otrok

Po ocenah naj bi letos na migracijski poti čez osrednje Sredozemlje umrlo že več kot 200 otrok

Po zadnjih ocenah UNICEF-a je letos na nevarni poti čez osrednje Sredozemlje iz severne Afrike do Italije umrlo že več kot 200 otrok – to je več kot 1 otrok na dan. Ob srečanju G7 na Siciliji UNICEF poziva svetovne voditelje k zavezam za varnost otrok beguncev in migrantov.

Podatki za letošnje leto kažejo na povečanje števila beguncev in migrantov, med njimi tudi otrok, ki se podajajo na nevarno pot čez osrednje Sredozemlje do Evrope. Med 1. januarjem in 23. majem letos je v Italijo prek morja prispelo več kot 45.000 beguncev in migrantov – gre za 44-odstotno povečanje v primerjavi z enakim obdobjem lani. Med njimi je bilo okoli 5.500 otrok brez spremstva in ločenih od družin, kar pomeni 22-odstotno povečanje v primerjavi z enakim obdobjem lani. Ti otroci predstavljajo okoli 92 odstotkov vseh otrok, ki so v Italijo prispeli po poti čez osrednje Sredozemlje.

»Več otrok na poti čez osrednje Sredozemlje dobesedno pomeni več smrti na poti do Evrope,« je povedal Justin Forsyth, namestnik izvršnega direktorja UNICEF-a. »Lani je v Italijo prispelo rekordno število otrok brez spremstva in ločenih od družin – kar 26.000. Po trenutnih napovedih naj bi letos presegli to število. To ni rekord, na katerega bi bili ponosni, ampak opomnik našega skupnega neuspeha pri zagotavljanju varnosti in dobrobiti otrok beguncev in migrantov.«

Danes, dan pred začetkom vrha G7, so otroci, prostovoljci, italijanska obalna straža ter predstavniki države in UNICEF-a prisostvovali simboličnemu reševanju papirnatih ladjic, z mislijo na tisoče otrok, ki so na poti čez osrednje Sredozemlje tvegali svoja življenja. S tem so voditeljem, ki se bodo srečali na vrhu G7, poslali sporočilo, naj zagotovijo varnost za otroke na begu.

Vsaj 36.000 beguncev in migrantov, ki so bili rešeni od januarja letos, je bilo odpeljanih na Sicilijo, kjer poteka vrh G7, italijansko predsedništvo pa je migracije postavilo med prioritete letošnjih pogovorov.

»Sicilija je simbol upanja za otroke na begu, ki iščejo boljše življenje. Hkrati je končna točka izjemno nevarnega potovanja, na katerem so življenja izgubili številni otroci,« je povedal Forsyth. »Voditelji G7 se bodo srečali na kraju, ki ga prežema simbolizem največje krize tega časa. To je trenutek, ko lahko pokažejo pravo vodstvo pri sprejemanju konkretnih načrtov za politike, ki bodo pomagale zagotavljati varnost za otroke begunce in migrante.

Pred vrhom G7 se je UNICEF srečal z osebnimi predstavniki voditeljev držav in vlad sedmih industrijsko najbolj razvitih držav in jih pozval, da podprejo 6-točkovno agendo za zaščito otrok beguncev in migrantov. Ta vključuje naslednje ukrepe:

  • Otroke begunce in migrante – še posebej otroke brez spremstva – je potrebno zaščititi pred izkoriščanjem in nasiljem.
  • Potrebno je ukiniti prakso pridržanja otrok migrantov in otrok, ki zaprosijo za mednarodno zaščito, ter uvesti alternative.
  • Družine morajo ostati skupaj; to je najboljši način za zaščito otrok in zagotovitev pravnega statusa otrok.
  • Vsi otroci begunci in migranti morajo imeti zagotovljeno izobraževanje ter dostop do zdravstvenih in drugih kakovostnih storitev.
  • Prizadevati si je potrebno za reševanje izvornih razlogov za migracije.
  • Spodbujati je potrebno ukrepe za boj proti ksenofobiji, diskriminaciji in marginalizaciji.

UNICEF je v teh dneh lansiral kampanjo #AChildIsAChild (otrok je najprej otrok), ki javnost nagovarja k solidarnosti z otroki begunci in migranti. Tako npr. veleplakat v okviru kampanje, ki je postavljen v centru mesta Taormina, voditelje na G7 nagovarja, da zaščitijo otroke begunce in migrante. Na družbenih omrežjih je kampanjo podprlo že več kot 2 milijona ljudi.

Fotografija: Otrok brez spremstva na obali v Trabii v Italiji. Avtor: UNICEF/Gilbertson VII Photo (14. maj 2016)