Petkratno povečanje števila otrok beguncev in migrantov brez spremstva v primerjavi z letom 2010

Petkratno povečanje števila otrok beguncev in migrantov brez spremstva v primerjavi z letom 2010

Na globalni ravni je število otrok beguncev in migrantov brez spremstva doseglo rekordne vrednosti – gre za petkratno povečanje v primerjavi z letom 2010, opozarja UNICEF. Po uradnih podatkih je bilo v letih 2015-2016 v 80 državah vsaj 300 tisoč otrok brez spremstva in ločenih od družin; v letih 2010-2011 je bilo takih 66 tisoč otrok.

UNICEF-ovo najnovejše poročilo Otrok je otrok: Zaščita otrok na begu pred nasiljem, zlorabo in izkoriščanjem (A Child is a Child: Protecting children on the move from violence, abuse and exploitation) nudi vpogled v zgodbe otrok beguncev in migrantov, razloge, zaradi katerih se podajajo na pot, in tveganja, s katerimi se srečujejo na poti. Poročilo kaže, da se vse več otrok na begu odloča za izjemno nevarne poti, kjer pogosto padejo v nemilost tihotapcev in trgovcev z belim blagom. Razmere kličejo po globalnem sistemu zaščite, ki bi otroke zaščitil pred izkoriščanjem, zlorabami in smrtjo.

»Že en sam otrok brez spremstva je en otrok preveč. Danes je na begu rekordno število otrok brez spremstva, odrasli pa jim ne zagotavljamo dovolj zaščite,« je povedal Justin Forsyth, namestnik izvršnega direktorja UNICEF-a. »Neusmiljeni tihotapci in trgovci z belim blagom izkoriščajo ranljivost otrok za osebno korist; otrokom pomagajo prečkati mejo, da jih nato prodajo v suženjstvo ali prisilno prostitucijo. Nerazumno je, da otrok ne zaščitimo pred tovrstnimi plenilci.«

V UNICEF-ovem poročilu lahko med izpovedmi otrok beguncev in migrantov najdemo tudi zgodbo 17-letne Mary, deklice brez spremstva iz Nigerije. Na poti čez Libijo do Italije je doživela travmatično izkušnjo. Njen tihotapec se je spremenil v trgovca z belim blagom. »Vse, kar nam je obljubil – da bo z nami dobro ravnal, da bomo varni – se je izkazalo za laž,« je povedala Mary. V Libiji je bila v ujetništvu več kot 3 mesece. Bila je tudi zlorabljena. »Rekel je, da moram spati z njim, če želim, da me odpelje v Evropo. Posilil me je.«

UNICEF-ovo poročilo ugotavlja:

 • V 80 državah je v letih 2015-2016 za azil zaprosilo 200.000 otrok brez spremstva.
 • V letih 2015-2016 je bilo na meji med Mehiko in ZDA zadržanih 100.000 otrok brez spremstva.
 • V Evropi je v letih 2015-2016 za azil zaprosilo 170.000 otrok brez spremstva.
 • 92 % otrok, ki so v Italijo v letu 2016 in v prvih mesecih letošnjega leta prispeli prek morja, je bilo brez spremstva in ločenih od družin.
 • Na globalni ravni otroci predstavljajo okoli 28 % vseh žrtev trgovine z belim blagom.
 • Po uradnih podatkih imata najvišji delež otrok med žrtvami trgovine z belim blagom Podsaharska Afrika (64 %) ter Srednja Amerika in Karibi (62 %). 
 • 20 % tihotapcev je povezanih z mrežami trgovcev z belim blagom.

Pred srečanjem skupine G7, UNICEF poziva svetovne voditelje k implementaciji šestih ukrepov za zaščito otrok na begu. »Ti otroci potrebujejo resnične zaveze vlad po vsem svetu, ki si morajo prizadevati za varne poti za otroke na begu,« je povedal Forsyth. »Voditelji na vrhu G7 bi morali postati zgled in se prvi zavezati k implementaciji šestih ukrepov za zaščito otrok na begu.«

UNICEF priporoča šest ukrepov za zaščito otrok na begu:

 • Otroke begunce in migrante – še posebej otroke brez spremstva – je potrebno zaščititi pred izkoriščanjem in nasiljem.
 • Potrebno je ukiniti prakso pridržanja otrok migrantov in otrok, ki zaprosijo za mednarodno zaščito, ter uvesti alternative.
 • Družine morajo ostati skupaj; to je najboljši način za zaščito otrok in zagotovitev pravnega statusa otrok.
 • Vsi otroci begunci in migranti morajo imeti zagotovljeno izobraževanje ter dostop do zdravstvenih in drugih kakovostnih storitev.
 • Prizadevati si je potrebno za reševanje izvornih razlogov za migracije.
 • Spodbujati je potrebno ukrepe za boj proti ksenofobiji, diskriminaciji in marginalizaciji.

Fotografija: Otroci gledajo skozi okno vlaka pri sprejemnem centru za begunce in migrante v Gevgeliji v Makedoniji, leta 2015. Fotografija: UNICEF/Gilbertson VII