UNICEF zagotavlja cepljenje za skoraj polovico otrok na svetu, mlajših od 5 let

UNICEF zagotavlja cepljenje za skoraj polovico otrok na svetu, mlajših od 5 let

UNICEF je v lanskem letu zagotovil 2,5 milijarde odmerkov cepiv za otroke v skoraj 100 državah – to je zagotovilo cepljenje skoraj polovici otrok na svetu, mlajših od 5 let. Po podatkih, ki so bili objavljeni v okviru letošnjega svetovnega tedna cepljenja, je UNICEF največji kupec cepiv za otroke na svetu. UNICEF Slovenija teden cepljenja obeležuje z dobrodelno razstavo Punčk iz cunj, s katerimi se zbirajo sredstva za cepljenje otrok v državah v razvoju.

UNICEF, ki je vodilna organizacija za zagotavljanje cepiv v okviru Globalne iniciative izkoreninjenja otroške paralize (PGEI), je med drugim zagotovil 450 milijonov odmerkov cepiva proti otroški paralizi za otroke v Nigeriji, 395 milijonov za otroke v Pakistanu in več kot 150 milijonov za otroke v Afganistanu. Gre za tri države, v katerih je danes še vedno prisotna otroška paraliza.

Dostopnost cepiv je pripomogla k velikemu zmanjšanju smrtnosti med otroki, mlajšimi od 5 let, zaradi bolezni, ki jih je mogoče preprečiti s cepljenjem. Večja dostopnost cepiv prav tako igra pomembno vlogo pri prizadevanjih za izkoreninjenje otroške paralize. Med letoma 2000 in 2015 se je stopnja smrtnosti zaradi ošpic med otroki, mlajšimi od 5 let, zmanjšala za 85 odstotkov, stopnja smrtnosti zaradi tetanusa pri novorojenčkih pa za 83 odstotkov. Cepivom je mogoče delno pripisati tudi 47-odstotno zmanjšanje smrtnosti zaradi pljučnice in 57-odstotno zmanjšanje smrtnosti zaradi diareje med otroki.

Kljub temu okoli 19,4 milijona otrok po svetu še vedno ni cepljenih. Okoli dve tretjini vseh otrok, ki niso cepljeni, živita v državah, ki so jih prizadeli konflikti. Oslabljeni zdravstveni sistemi, revščina in družbena neenakost prav tako prispevajo k dejstvu, da 1 od 5 otrok, mlajših od 5 let, še vedno nima dostopa do življenjsko pomembnih cepiv.

»Ne glede na to, kje na svetu živijo ali kakšne so okoliščine, v katerih prebivajo otroci, prav vsak od njih ima pravico do preživetja in polnega razvoja, a za to morajo biti zaščiteni pred nevarnimi boleznimi,« je povedal dr. Robin Nandy, vodja programa za cepljenje pri UNICEF-u. »Od leta 1990 je cepljenje predstavljalo glavni vzrok za velike premike na področju preprečevanja smrtnosti med otroki. Kljub temu velikemu napredku, pa zaradi bolezni, ki bi jih lahko preprečili s cepljenjem, vsako leto še vedno umre 1,5 milijona otrok.«

Neenakosti med bogatimi in revnimi otroki ostajajo. V državah, kjer se zgodi 80 odstotkov vseh smrti med otroki, mlajšimi od 5 let, več kot polovica najrevnejših otrok ne prejme popolnega kompleta osnovnih cepiv. Na globalni ravni za najrevnejše otroke obstaja 2-krat večja verjetnost, da bodo umrli pred svojim 5. rojstnim dnevom, v primerjavi z najbogatejšimi otroki.

»Številni otroci živijo v ruralnih predelih z omejenim dostopom do zdravstvenih storitev, vse več pa jih prebiva tudi v prenatrpanih mestih; oboji se pogosto spopadajo s pomanjkanjem dostopa do življenjsko pomembnih cepiv,« je povedal Nandy. »Prenaseljenost, revščina, slabe sanitarije, slabe higienske navade, ter neustrezna prehrana in zdravstvena oskrba na prej omenjenih območjih povečujejo tveganje za bolezni kot so pljučnica, driska in ošpice; gre za bolezni, ki jih je mogoče enostavno preprečiti s cepljenjem.«

Do leta 2030 bo po ocenah 1 od 4 ljudi prebival v urbanih skupnostih, kjer vlada revščina; večinoma v Afriki in Aziji. Zato UNICEF opozarja, da morata biti pozornost in investicije v prihodnje usmerjeni v storitve cepljenja ter oblikovani po meri potreb teh skupnosti in otrok.

UNICEF-ove Punčke iz cunj rešujejo otroška življenja

Punčke iz cunj so eden najbolj priljubljenih in uspešnih dobrodelnih projektov v Sloveniji, kjer letos praznujejo že 14. rojstni dan. Vsaka punčka je posebna, saj predstavlja otroka v državi v razvoju, ki potrebuje cepljenje.

Do 5. maja lahko v Mestni hiši v Ljubljani obiščete dobrodelno razstavo UNICEF-ovih Punčk iz cunj ter otroku, ki potrebuje pomoč, omogočite zdrav začetek v življenju. Punčko lahko posvojite in jo odnesete domov (ali jo podarite najdražjim), z vašo donacijo pa UNICEF zagotovi cepljenje enega otroka proti šestim nevarnim otroškim boleznim (davica, ošpice, oslovski kašelj, otroška paraliza, tuberkuloza in tetanus). S projektom je UNICEF Slovenija v 14 letih omogočil cepljenje več kot 18.100 otrok; to je za več kot 750 osnovnošolskih razredov otrok. Razstava je na ogled vsak dan (tudi med vikendom in prazniki) od 8. do 20. ure.


S Punčkami iz cunj je UNICEF Slovenija v 14 letih zagotovil cepljenje že za več kot 18.100 otrok. Fotografija: UNICEF Slovenija.


Punčke iz cunj že vse od začetka tega dobrodelnega projekta podpira nacionalni ambasador UNICEF-a Slovenija, Lado Leskovar. Fotografija: UNICEF Slovenija.


Več o Punčkah iz cunj.

Naslovna fotografija: Otrok med cepljenjem proti otroški paralizi v zvezni državi Utar Pradeš v Indiji. Fotografija: UNICEF/ Vishwanathan (5. april 2017)