Po ocenah naj bi letos na migracijski poti čez osrednje Sredozemlje umrlo že več kot 150 otrok

Po ocenah naj bi letos na migracijski poti čez osrednje Sredozemlje umrlo že več kot 150 otrok

UNICEF ocenjuje, da je v letošnjem letu na migracijski poti iz severne Afrike čez osrednje Sredozemlje umrlo že več kot 150 otrok. Dejansko število žrtev med otroki na tej poti je skoraj zagotovo višje. Med otroki na begu so namreč številni brez spremstva, kar bi lahko pomenilo, da njihove smrti niso bile prijavljene oz. zabeležene.

Od začetka letošnjega leta je po osrednji Sredozemski poti v Italijo prispelo skoraj 37.000 beguncev in migrantov, 13 odstotkov je bilo otrok. Gre za 42-odstotno povečanje v primerjavi z enakim obdobjem lani, kljub resnim tveganjem, s katerimi se srečujejo ljudje na eni od najnevarnejših migracijskih poti na svetu. Od januarja je na tej poti čez morje umrlo vsaj 849 ljudi.

»Posebej zaskrbljujoče je, da izjemno ranljivi ljudje, vključno z na tisoče otroki, na tej nevarni poti do Evrope tvegajo svoja življenja,« je povedala Afshan Khan, UNICEF-ova regionalna direktorica in posebna koordinatorka za področje beguncev in migrantov v Evropi. »To je še en dokaz, da so v primerih, ko so onemogočene varne in legalne migracijske poti, otroci in družine na robu obupa pripravljeni narediti kar koli je v njihovi moči, da bi zbežali pred konflikti, revščino in pomanjkanjem.«

Samo prejšnji konec tedna je bilo iz morja med Libijo in Italijo rešenih več kot 8.300 ljudi, 8 jih je utonilo. Več poskusov prečkanja morja pomeni tudi več smrti. V letošnjem letu je stopnja smrtnosti na tej poti dosegla 3 odstotke.

Močno se je povečalo tudi število otrok brez spremstva in otrok, ločenih od svojih družin, ki tvegajo svoje življenje na tem območju; januarja in februarja letos jih je v Italijo prispelo 1.875 – to je 40 odstotkov več kot v enakem obdobju lani.

Fotografija: Eden od mnogih otrok brez spremstva, na obali v Trabii v Italiji, 14. maja 2016. Avtor: UNICEF/Gilbertson VII Photo