200.000 otrok potrebuje nujno pomoč pri spopadanju s travmatičnimi posledicami konflikta v vzhodni Ukrajini

200.000 otrok potrebuje nujno pomoč pri spopadanju s travmatičnimi posledicami konflikta v vzhodni Ukrajini

Več kot 200.000 otrok – ali 1 od 4 – v dveh regijah, ki ju je najbolj prizadel konflikt v vzhodni Ukrajini, potrebuje takojšnjo in trajno psihosocialno pomoč za spopadanje s posledicami treh let nasilja.

Gre za otroke v regijah Doneck in Lugansk, v območju 15 kilometrov od bojne linije v vzhodni Ukrajini, ki deli območjE, ki ga nadzorujejo vladne oz. druge sile; tu so spopadi najhujši. »Svet je pozabil na to »nevidno krizo« v vzhodni Ukrajini, a več sto tisoč otrok plačuje visoko ceno konflikta. Gre za posledice, ki lahko otroke zaznamujejo za vse življenje. Nujno potrebujemo sredstva za pomoč tem otrokom,« je povedala Giovanna Barberis, UNICEF-ova predstavnica v Ukrajini. 

Otroci blizu bojne linije živijo v kroničnem stresu, strahu in negotovosti zaradi obstreljevanja, spopadov in nevarnosti, ki jo predstavljajo mine in druga ubojna sredstva. Mnogi tvegajo lastno varnost, da lahko obiskujejo pouk. Februarja in marca letos je bilo v spopadih poškodovanih sedem šol. Od začetka konflikta leta 2014 pa je bilo poškodovanih ali uničenih več kot 740 šol – 1 od 5 v vzhodni Ukrajini.

Učitelji, psihologi in starši poročajo o znakih hude psihosocialne stiske med otroki, vključno z anksioznostjo, močenjem postelje, nočnimi morami, agresijo in socialno odtujenostjo. Večina od 200.000 otrok v vzhodni Ukrajini, ki potrebujejo trajno psihosocialno pomoč, ni deležna ustrezne oskrbe. Socialni delavci, psihologi in učitelji, ki so usposobljeni za nudenje pomoči, delajo neprenehoma, prav tako so potrebne dodatne investicije za izvajanje programov.

UNICEF za pomoč otrokom in družinam v vzhodni Ukrajini potrebuje 31,2 milijona dolarjev. To vključuje 5,5 milijona dolarjev za storitve zaščite in psihosocialne pomoči otrokom. Do danes je UNICEF prejel manj kot tretjino potrebnih sredstev.

»Otroci niso odgovorni za konflikt in ne bi smeli biti zaznamovani z njegovimi posledicami. Potrebna je dodatna pomoč, da bodo lahko mladi v regijah Doneck in Lugansk odrasli v zdrave posameznike in bodo lahko ponovno zgradili svoje skupnosti,« je povedala Barberisova. »Otroci in njihove družine nujno potrebujejo mir. Vse strani, vpletene v konflikt, pozivamo k spoštovanju premirja, podpisanega v Minsku, in k prenehanju nasilja.«

Lani je UNICEF omogočil psihosocialno pomoč za skoraj 200.000 otrok, prek centrov za zaščito v lokalnih skupnostih, mobilnih enot ter socialnih delavcev in psihologov v šolah, a dolgoročne potrebe po zaščiti otrok presegajo sredstva, ki so na voljo.

Fotografija: Prvošolka Sasha (v rdeči majici) s sošolci med vajo, s katero se otroci seznanijo s postopki za ravnanje med napadi. Šola, ki jo obiskujejo ti otroci, nima kleti, da bi jo lahko uporabili kot zaklonišče. Sasha s sestro Diano in babico živi 15 kilometrov od bojne linije v regiji Doneck. Avtor: UNICEF/Zmey