Med otroki v Somaliji vse več podhranjenosti in bolezni

Med otroki v Somaliji vse več podhranjenosti in bolezni

Somaliji ponovno grozi lakota, ki je bila leta 2011 odgovorna za smrt številnih otrok v tej državi. Zadnji podatki kažejo na povečano število hudo akutno podhranjenih otrok in otrok, ki trpijo zaradi kolere ali akutne vodene driske.

Več kot 35.400 hudo akutno podhranjenih otrok se je v januarju in februarju letos zdravilo s pomočjo terapevtske hrane v več sto prehranskih centrih po Somaliji; gre za 58-odstotno povečanje v primerjavi z enakim obdobjem lani. Od začetka letošnjega leta pa do 28. marca so poročali o 18.400 primerih kolere in akutne vodene driske, kar močno presega 15.600 primerov v celotnem lanskem letu. Večina obolelih je majhnih otrok. »Te številke so kot budnica,« je povedala Leila Pakkala, UNICEF-ova regionalna direktorica za vzhodno in južno Afriko. Pakkala je obiskala razseljene družine in paciente v centrih za zdravljenje kolere v mestu Baidoa v Somaliji. »Otroci umirajo zaradi podhranjenosti, lakote, žeje in bolezni. Med lakoto leta 2011 je umrlo okoli 130.000 majhnih otrok, polovica od teh še preden je bila uradno razglašena lakota. S partnerji si nenehno prizadevamo, da se ta grozodejstva ne ponovijo.«

Ker številni otroci umrejo zaradi bolezni in okužb, trenutno ni natančnih podatkov o številu tistih, ki so umrli zaradi lakote in podhranjenosti. Vendar je pri otrocih, ki trpijo zaradi hude akutne podhranjenosti, 9-krat bolj verjetno, da bodo umrli zaradi bolezni, v primerjavi z dobro prehranjenimi otroki. Med lakoto leta 2011 je največ otrok umrlo zaradi diareje in ošpic.

Pred šestimi leti je bila lakota razglašena v nekaterih delih južne in centralne Somalije, danes je država znova na robu katastrofe. Tokrat je suša še bolj razširjena po državi, predvsem v Somalilandu, Puntlandu in na pastoralnih območjih Somalije ter v centralnem in južnem delu, ki sta bila leta 2011 najhuje prizadeta. Število ljudi, ki so neposredno ogroženi, je večje kot leta 2011, med najranljivejšimi so otroci.

Februarja je UNICEF ocenil, da bo v letošnjem letu akutno podhranjenih 944.000 otrok, vključno z 185.000 hudo akutno podhranjenimi otroki, ki bodo potrebovali nujno življenjsko pomoč. Število bi se lahko še povečalo, kljub morebitnemu deževju v aprilu.

UNICEF in partnerji so zagotovili življenjsko potrebne zaloge do junija, v fazi implementacije je tudi načrt za povečanje obsega pomoči. UNICEF si prizadeva povečati obseg pomoči tako v obliki stacionarnih kot mobilnih enot na področju zagotavljanja hrane, vode, sanitarij in zdravstvenih storitev. Ekipe so prisotne na območjih, ki so najbolj prizadeta, kjer sodelujejo z lokalnimi oblastmi, partnerji in skupnostmi na področju zdravljenja in preprečevanja podhranjenosti, akutne vodene driske in kolere.

UNICEF Somalija je za letošnje leto povišal zahteve po sredstvih, ki  jih potrebuje za pomoč, iz 66 milijonov dolarjev na 147 milijonov. »V letu 2011, po razglasitvi lakote v juliju, smo bili deležni velikega odziva donatorjev,« je povedala Pakkala. »Letos so se številni donatorji odzvali že zelo zgodaj. A najhuje morda šele prihaja. Imamo le majhno okno priložnosti, da preprečimo množično umiranje ljudi.«

Fotografija: Roda Mohamud z nečakinjo Ayan pred šotorom. Roda je morala zaradi nevzdržnih pogojev za življenje, ki so posledica suše, z družino zapustiti svojo vas v bližini mesta Burao v Somaliji. Ayan že več tednov ni zaužila primerne hrane. Fotografija: UNICEF/Holt