Po dveh letih vojne v Jemnu se družine zatekajo k ekstremnim ukrepom za preživetje

Po dveh letih vojne v Jemnu se družine zatekajo k ekstremnim ukrepom za preživetje

Po dveh letih vojne se družine v Jemnu vse pogosteje zatekajo k ekstremnim ukrepom, da bi zagotovile preživetje svojih otrok, v najnovejšem poročilu opozarja UNICEF. Prebivalci te najrevnejše države na Bližnjem vzhodu vstopajo v tretje leto vojne.

Mehanizme, s katerimi se posamezniki skušajo spopadati z razmerami v Jemnu, je močno zaznamovalo nasilje, ki je povzročilo eno največjih kriz prehranske varnosti in podhranjenosti. Družine jedo manj, manj hranljiva živila in izpuščajo obroke. Okoli pol milijona otrok (gre za 200-odstotno povečanje v primerjavi z letom 2014) je hudo akutno podhranjenih – kar povečuje tveganje za lakoto.

Število ekstremno revnih in ranljivih oseb močno narašča. Okoli 80 odstotkov družin je zadolženih in polovica prebivalcev živi z manj kot 2 dolarjema na dan, opozarja poročilo. Z vse manjšimi viri za preživetje družin, je vse več otrok rekrutiranih v bojne skupine ali potisnjenih v otroške poroke. Več kot dve tretjini deklet (pred konflikti 50 odstotkov) je poročenih še pred 18. letom starosti.

Zdravstveni sistem v Jemnu je na robu propada; 15 milijonov moških, žensk in otrok nima dostopa do zdravstvenih storitev. Izbruh kolere in akutne vodene driske oktobra 2016 se še vedno širi, z več kot 22.500 obolelimi in 106 smrtnimi žrtvami.

Okoli 1.600 šol je neuporabnih za poučevanje – gre za šole, ki so uničene, poškodovane, v njih prebivajo notranje razseljene družine ali pa jih uporabljajo vojska oz. bojne skupine. V državi, ki se je že pred konflikti spopadala z visokim neobiskovanjem pouka, letos 2 milijona otrok ne obiskujeta šole, od tega jih okoli 350.000 ne more nadaljevati s šolanjem zaradi konfliktov.

»Vojna v Jemnu ogroža življenja in prihodnost otrok,« je povedala Meritxell Relaño, UNICEF-ova predstavnica v Jemnu. »Neusmiljen boj in uničenje sta otroke zaznamovala za celo življenje. Družine se borijo za preživetje.«

Posledice 2-letne vojne v Jemnu, ki jih navaja UNICEF-ovo poročilo:

  • 1.500 otrok ubitih v spopadih;
  • 2.450 ranjenih otrok;
  • 1580 otrok rekrutiranih v bojne skupine;
  • 212 napadov na šole;
  • 95 napadov na bolnišnice in zdravstvene ustanove.

Skupaj s partnerji si UNICEF prizadeva za zagotavljanje nujne, življenjsko potrebne pomoči za najranljivejše otroke, vključno s cepljenjem, terapevtsko hrano, zdravljenjem hude podhranjenosti, podporo pri izobraževanju, psihosocialnim svetovanjem in finančno podporo.

V imenu otrok iz Jemna, UNICEF poziva k nujnim ukrepom:

  • Takojšnja politična rešitev vojne v Jemnu. Strani, vpletene v konflikt, morajo s sodelovanjem doseči sporazumno rešitev, katere prioriteta bo spoštovanje otrokovih pravic.
  • Prenehanje vseh hudih kršitev otrokovih pravic. Otroci morajo biti ves čas zaščiteni.
  • Takojšnje povečanje odziva različnih sektorjev za reševanje prehranske krize med otroki ter nosečimi ženskami in doječimi materami. Izboljšanje humanitarnega dostopa po vsej državi je nujno za dostop do najranljivejših.
  • Krepitev mehanizmov obvladovanja razmer za družine, ki naj jih podpirajo brezplačne in kakovostne osnovne storitve in finančna pomoč.