Smrtonosna pot za otroke: migracijska pot od severne Afrike do Evrope

Smrtonosna pot za otroke: migracijska pot od severne Afrike do Evrope

Otroci in ženske na begu so žrtve spolnega nasilja, izkoriščanja, zlorab in pridržanj na poti po osrednjem Sredozemlju od severne Afrike do Italije. UNICEF z novim poročilom vlade in EU poziva k implementaciji 6-točkovne agende, ki bi zagotovila varnost za otroke begunce in migrante.

Poročilo »Smrtonosna pot za otroke: Osrednja sredozemska migracijska pot« (v izvirniku A Deadly Journey for Children: The Central Mediterranean Migrant Route) priča o ekstremnih tveganjih, s katerimi se soočajo otroci begunci in migranti na nevarni poti od podsaharske Afrike do Libije in od tam prek morja do Italije. Tri četrtine otrok beguncev in migrantov, ki so sodelovali v intervjujih za potrebe UNICEF-ovega poročila, pričajo, da so bili na neki točki njihovega potovanja žrtve nasilja, nadlegovanja ali agresije s strani odraslih, skoraj polovica žensk in otrok v poročilu pa poroča o spolnih zlorabah na poti – te so se posameznikom dogodile večkrat in na več lokacijah.

Lani je pri prečkanju Sredozemskega morja na poti iz Libije umrlo vsaj 4.579 ljudi oz. 1 od 40 beguncev in migrantov na tej poti čez morje. Po ocenah je bilo med umrlimi vsaj 700 otrok.

»Gre za eno od najnevarnejših migracijskih poti za otroke in ženske,« je povedala Afshan Khan, UNICEF-ova regionalna direktorica in posebna koordinatorka za področje beguncev in migrantov v Evropi. »Pot pogosto nadzorujejo tihotapci, trgovci z belim blagom in drugi, ki prežijo nad obupanimi otroki in ženskami, ki iščejo zatočišče ali boljše življenje. Potrebujemo varne in legalne poti ter varovalke, ki bodo zaščitile otroke begunce in migrante.«

Najnovejši podatki, pridobljeni prek intervjujev z ženskami in otroki migranti v Libiji konec lanskega leta, razkrivajo grozljivo število zlorab na migracijski poti. V tem obdobju je bilo v Libiji 256.000 migrantov (od tega 30.803 žensk in 23.102 otrok – tretjina od njih so bili otrok brez spremstva). Po ocenah so realne številke vsaj trikrat večje.

Večina otrok in žensk je navedla, da so tihotapcem plačali na začetku poti, po sistemu »pay as you go«, kar predstavlja dodatna tveganja kot so zlorabe, ugrabitve in preprodaja belega blaga. Prav tako so poročali o ostrih življenjskih pogojih v libijskih centrih za pridržanje, ki jih upravljajo vlada ali oborožene milice, vključno s prenatrpanostjo, pomanjkanjem hranilno bogate hrane in neprimernostjo zatočišč.

»Otroci ne bi smeli biti prisiljeni, da tvegajo svoja življenja v rokah tihotapcev, ker preprosto nimajo alternative,« je povedala Khanova. »Na svetovni ravni se je potrebno osredotočiti na reševanje izvornih razlogov za migracije in skupaj ustvariti robusten sistem varnih in legalnih poti za otroke na begu – tako begunce kot migrante.«

UNICEF priporoča implementacijo 6-točkovne agende za zagotovitev varnosti za otroke begunce in migrante:

  • Otroke begunce in migrante – še posebej otroke brez spremstva – je potrebno zaščititi pred izkoriščanjem in nasiljem.
  • Potrebno je ukiniti prakso pridržanja otrok migrantov in otrok, ki zaprosijo za mednarodno zaščito, ter uvesti alternative.
  • Družine morajo ostati skupaj; to je najboljši način za zaščito otrok in zagotovitev pravnega statusa otrok.
  • Vsi otroci begunci in migranti morajo imeti zagotovljeno izobraževanje ter dostop do zdravstvenih in drugih kakovostnih storitev.
  • Prizadevati si je potrebno za reševanje izvornih razlogov za migracije.
  • Spodbujati je potrebno ukrepe za boj proti ksenofobiji, diskriminaciji in marginalizaciji v tranzitnih državah in državah destinacijah.

UNICEF poziva vlade in EU k podpori in implementaciji predlagane agende.

Vse od začetka odziva na begunsko in migrantsko krizo v letu 2015, si UNICEF prizadeva reševati potrebe otrok beguncev in migrantov. Med drugim je 182.500 otrokom pomagal s širokim naborom storitev. Program, ki je implementiran v Sredozemlju, UNICEF širi tudi v Grčijo in Italijo, kjer podpira prizadevanja vlade za izboljšanje storitev za združevanje otrok z družinami in zaščito otrok.

Kljub izzivom na operativni ravni, v Libiji UNICEF skupaj s partnerji nadaljuje s prizadevanji za reševanje humanitarnih potreb in potreb po zaščiti najranljivejših otrok v tej državi, vključno z otroki migranti in begunci, na ravni občin, s katerimi je bil aprila 2015 podpisan memorandum o sodelovanju.

Fotografija: Otrok v sobi v centru za pridržanje beguncev in migrantov v Libiji. V ozadju ženske in otroci spijo ali sedijo na starih žimnicah. 29. januarja je bilo v omenjenem centru 60 žensk, 20 otrok in 115 moških. Življenjski pogoji so slabi, prostori pa prenatrpani. Foto: UNICEF/Romenzi