Število otrok v Ukrajini, ki potrebujejo pomoč, se je v enem letu podvojilo

Število otrok v Ukrajini, ki potrebujejo pomoč, se je v enem letu podvojilo

Konflikt v vzhodni Ukrajini se preveša v četrto leto, humanitarno pomoč nujno potrebuje 1 milijon otrok – gre za število, ki se je v letu dni podvojilo.

Povečanje števila otrok, ki potrebujejo pomoč – gre za 420.000 več otrok kot lani ob istem času – je posledica nadaljevanja spopadov in nenehnega zniževanja kakovosti življenja v vzhodni Ukrajini, kjer je okoli 1,7 milijona ljudi razseljenih, številne družine pa so izgubile vse svoje dohodke, socialne dodatke in dostop do zdravstvenih storitev, med tem ko so cene življenjskih potrebščin močno narasle.

»Gre za nevidno nujo – krizo, ki jo je velik del sveta pozabil,« je povedala Giovanna Barberis, UNICEF-ova predstavnica v Ukrajini. »Otroci v vzhodni Ukrajini že tri leta živijo v nenehni grožnji, ki jo predstavljajo nepredvidljivi spopadi in obstreljevanja. Njihove šole so uničene, prisiljeni so bili zapustiti svoje domove in nimajo dostopa do osnovnih dobrin kot sta ogrevanje in voda.«

Na stotine kršitev premirja vsak dan ogroža varnost in psihično počutje otrok. Razmere so še posebej težke za okoli 200.000 otrok, ki živijo v območju 15 kilometrov od bojne linije v vzhodni Ukrajini, ki deli območje, ki ga nadzorujejo vladne oz. nevladne sile; tu so spopadi najhujši. Na tem območju se 19.000 otrok sooča z nenehno nevarnostjo, ki jo predstavljajo mine in druga neeksplodirana ubojna sredstva, 12.000 otrok živi v skupnostih, ki so vsaj enkrat mesečno žrtve obstreljevanja. Na tisoče otrok je pogosto prisiljenih iskati varnost v improviziranih zatočiščih.

Učitelji, psihologi in starši poročajo o znakih hude psihosocialne stiske med otroki, vključno z nočnimi morami, agresijo, socialno odtujenostjo in paničnimi reakcijami na glasne zvoke.

Več kot 740 šol – 1 od 5 v vzhodni Ukrajini – je bilo poškodovanih ali uničenih.

UNICEF ponovno poziva vse strani, vpletene v konflikt, k takojšnjemu upoštevanju premirja, podpisanega avgusta 2015 v Minsku, in spoštovanju mednarodnega humanitarnega prava ter omogočanju neoviranega dostopa do humanitarne pomoči. »Po treh grozljivih letih otroci v vzhodni Ukrajini nujno potrebujejo trajen mir, saj je le tako mogoče ustaviti to nepotrebno trpljenje,« je povedala Barberisova.

UNICEF za zagotovitev zdravstvene pomoči in pomoči s hrano, izobraževanjem, čisto vodo, higieno in sanitarijami ter zaščito otrok in njihovih družin potrebuje 31,3 milijona dolarjev. Do danes je bilo zbranih le okoli 10 odstotkov teh sredstev.

Fotografija: 9-letna Elizaveta obiskuje 3. razred osnovne šole Marinka 2 v regiji Donetsk v Ukrajini. V ozadju vreče, ki vsebujejo skupaj 21 ton peska in otroke ščitijo pred obstreljevanji. Foto: UNICEF/Hetman (26. 1. 2017)