Trije novi Junior ambasadorji in dva častna Ambasadorja mladih

Izabela Škornik, Jaka Grošelj in Gašper Cvetič so postali novi Junior ambasadorji UNICEF-a in se pridružili 11 mladim zagovornikom otrokovih pravic pod okriljem UNICEF-a Slovenija. Prvič smo podelili tudi dve častni priznanji Ambasador mladih za izjemne dosežke na področju zagovorništva otrokovih pravic. Prejemnika sta Junior Ambasadorka UNICEF-a Nomi Hrast ter prostovoljec in podpornik UNICEF-a Nejc Oblak.

Junior ambasador UNICEF-a je projekt, namenjen otrokom in mladim, ki si želijo s svojimi idejami in aktivnostmi spreminjati svet na bolje. Sovrstnike in javnost ozaveščajo o pravicah in odgovornostih otrok ter zbirajo sredstva za pomoč otrokom v državah v razvoju. 11 Junior ambasadorjem, ki so se v preteklih letih izkazali kot izjemno ustvarjalni in inovativni, so se pridružili 10-letna Izabela Škornik, 9-letni Jaka Grošelj in 15-letni Gašper Cvetič.Izabela pripravlja delavnico o prisilnem delu otrok po svetu, ki bo izvedena v knjižnici Šiška. Načrtuje vsakoletno izvajanje delavnice.

Jaka je ob Svetovnem dnevu otroka leta 2016 za en dan prevzel mesto župana v občini Zagorje ob Savi in posodil glas otrokom in mladim v občini.Gašper je izvedel ustvarjalne delavnice za otroke iz socialno ogroženih družin za razbremenitev otrok do težkega vsakdana.

Postani tudi ti Junior ambasador UNICEF-a, prijavi se tukaj.

Naziv Ambasador mladih je častna funkcija oz. priznanje mladim posameznikom, starejšim od 18 let, za izjemne dosežke na področju zagovorništva otrokovih pravic, ki ga podeljuje UNICEF Slovenija. Prvi dve priznanji sta letos prejela Nejc Oblak in Nomi Hrast.Nejc je dolgoletni prostovoljec UNICEF-a Slovenija, pomembno vlogo pa je prevzel v kampanji #EmergencyLessons, kjer je ozaveščal o pomenu izobraževanja v kriznih razmerah. Z nami je obiskal otroke v Gvineji, njihove zgodbe pa delil preko spletnega bloga, video posnetkov, objav na socialnih omrežjih, dogodkov in številnih delavnic v šolah po Sloveniji. Nejc se je decembra 2016 kot predstavnik Slovenije udeležil dogodka na temo izobraževanja v Evropskem parlamentu, kjer so mladi dosegli pomemben napredek na področju zagotavljanja izobraževanja v kriznih žariščih.

Nomi je Junior ambasadorka UNICEF-a. Sodelovala je pri večjih projektih UNICEF-a kot so Svetovni dan otroka leta 2016, kjer je za en dan zamenjala župana MO Maribor, in leta 2015, ko je posodila glas otrokom na begu, pa pri kampanji #EmergencyLessons, kjer je ozaveščala o pomenu izobraževanja v kriznih razmerah ter izvajala delavnice po šolah v Sloveniji. Nomi se je decembra 2016 kot predstavnica Slovenije udeležila dogodka na temo izobraževanja v Evropskem parlamentu, kjer so mladi dosegli pomemben napredek na področju zagotavljanja izobraževanja v kriznih žariščih. Trenutno pripravlja raziskovalno nalogo o izobraževanju v kriznih razmerah.