Prizadevanja za izkoreninjenje prakse obrezovanja žensk in deklet se morajo povečati

Prizadevanja za izkoreninjenje prakse obrezovanja žensk in deklet se morajo povečati

Izjava dr. Babatundeja Osotimehina, Izvršnega direktorja UNFPA, in Anthonyja Lakea, Izvršnega direktorja UNICEF-a ob svetovnem dnevu ničelne tolerance do obrezovanja žensk in deklic

Gre za nepopravljive poškodbe telesa, ki povzročajo neznosne bolečine. Gre tudi za ekstremne čustvene travme, ki lahko trajajo vse življenje.

Praksa obrezovanja žensk in deklic povečuje tveganje za zaplete med nosečnostjo in porodom, ki lahko ogrozijo mater in otroka, in so lahko tudi smrtonosni.

Deklice so zaradi te prakse oropane neodvisnosti in samostojnosti. Gre za kršitev človekovih pravic.

Gre za refleksijo nižjega statusa deklet in žensk, kar krepi neenakost med spoloma, napaja medgeneracijski krog diskriminacije in škoduje dekletom in ženskam.

Praksa obrezovanja je pohabljanje ženskih spolnih organov.

Kljub vsemu napredku na področju izkoreninjenja te nasilne prakse, bo samo letos milijone deklic – številne med njimi so mlajše od 15 let – prisiljenih k obrezovanju. Skoraj 200 milijonov žensk in deklic po vsem svetu živi s posledicami obrezovanja, posledice pa čutijo tudi njihove skupnosti.

Od leta 2015 cilji trajnostnega razvoja priznavajo tesno povezavo med obrezovanjem, neenakostjo med spoloma in razvojem – ter pozivajo k ponovnim ukrepom na globalni ravni za izkoreninjenje obrezovanja do leta 2030. Lani se je pobudi pridružilo več kot 2.900 skupnosti iz držav, kjer si UNFPA in UNICEF skupaj prizadevata za izkoreninjenje te prakse. Omenjene skupnosti, v katerih skupaj prebiva 8,4 milijona ljudi, so razglasile opustitev te prakse.

V letošnjem letu moramo zahtevati pospešeno ukrepanje za izkoreninjenje te prakse. To vključuje pozive vladam, da sprejmejo in uveljavijo zakone in politike, ki ščitijo pravice žensk in deklet in preprečujejo obrezovanje. To vključuje tudi omogočanje boljšega dostopa do podpornih storitev za žrtve in tiste, ki jim grozi obrezovanje. Vključuje tudi spodbujanje povpraševanja po omenjenih podpornih storitvah, ter nudenje informacij družinam in skupnostim o škodljivih posledicah obrezovanja in o prednostih, ki jih prinaša izkoreninjenje te prakse. To vključuje tudi ukrepe družin in skupnosti, ki ne smejo dovoljevati, da se dekletom in ženskam dogajajo te kršitve.

Naj bo naša generacija tista, ki je za vselej izkoreninila prakso obrezovanja žensk in deklet in s tem pomagala ustvariti zdrav in boljši svet za vse.

Fotografija: Mati s hčerami v vasi Cambadju v regiji Bafatá v Gvineji Bissau. Vas, v kateri prebivajo, je prva v tej državi opustila prakso obrezovanja žensk in deklic. Avtor: UNICEF/LeMoyne