Šole v Siriji se dvigajo iz ruševin

Šole v Siriji se dvigajo iz ruševin

V vzhodnem Alepu se otroci z UNICEF-ovo pomočjo vračajo v šole.

V preteklih tednih je UNICEF podprl ponovno odprtje 23 osnovnih šol v vzhodnem delu Alepa, kar je skoraj 6.500 otrokom omogočilo, da nadaljujejo z izobraževanjem.


Fotografija: 7-letna Fatima z novo šolsko torbo, ki jo je na prvi šolski dan dobila od UNICEF-a.

UNICEF je zagotovil šolske potrebščine, razvil učni program, s katerim lahko učenci nadoknadijo mesece ali celo leta zamujenega pouka, omogočil usposabljanje učiteljev za pomoč otrokom, ki so morali zaradi nasilja zapustiti svoje domove, ter vzpostavil dodatnih deset montažnih učilnic. Omogočil je tudi program ozaveščanja otrok in družin o nevarnostih neeksplodiranih ubojnih sredstev, ki je do sedaj dosegel 50 tisoč otrok. V zavetiščih in na drugih lokacijah je 35 tisoč otrok sodelovalo v podpornih aktivnostih, kjer so prejeli psihosocialno pomoč.


Fotografija: 8-letna Nour obiskuje 3. razred osnovne šole Kheir eddine Al-Asadi v vzhodnem Alepu.

V Idlibu in zahodnem ruralnem predelu Alepa je UNICEF zagotovil pakete Šola v škatli s šolskimi pripomočki ter pakete za športne aktivnosti in rekreacijo za skupaj 90 tisoč otrok, ter omogočil usposabljanja za 280 učiteljev.


Fotografija: 7-letna Nagham je prvič v šoli. Zaradi nasilja in napadov v soseski je zamudila eno leto pouka. "Izboljšala bi rada črkovanje. Sedaj lahko vadim pisanje, saj sem dobila veliko zvezkov," pravi Nagham.

»Naša ključna prioriteta je, da se otroci vrnejo v šolske klopi,« je povedala Hanaa Singer, UNICEF-ova predstavnica v Siriji. »Šola otrokom v kriznih razmerah predstavlja občutek rutine, ki ga še kako potrebujejo, ter omogoča prostor za učenje, igro, psihično okrevanje in ponovno vrnitev v otroštvo.« Potrebnega bo še veliko dela, saj trenutno v Siriji okoli 1,7 milijona otrok ne obiskuje pouka.


Fotografija: 6-letna Shaimaa obiskuje 1. razred osnovne šole Kheir eddine Al-Asadi v vzhodnem Alepu.


Fotografija: 7-letna Ghalia je morala pred 2 letoma zaradi nasilja zapustiti dom v vzhodnem Alepu. Z družino so zbežali v mesto Lattakia. Prejšnji mesec, ko so se spopadi umirili, so se vrnili v Alepo. " Pogrešam svoj dom in svoje prijatelje," pravi Ghalia, ki je lahko v Lattakii obiskovala pouk. 


Fotografija: 7-letna Rayan (levo), obiskuje 2. razred osnovne šole Kheir eddine Al-Asadi.


Fotografija: Na prvi dan šole v 2. semestru UNICEF-ova ekipa učencem v šoli Kheir eddine Al-Asadi v vzhodnem Alepu deli šolske torbe in druge potrebščine. Omenjeno šolo obiskuje okoli 600 učencev.

Naslovna fotografija: 6-letna Seedra in njena sestra Baraa pred šolo Kheir eddine Al-Asadi v vzhodnem Alepu. 

A
vtor vseh fotografij v prispevku: UNICEF/Al-Issa, posneto 29. januarja 2017.