Šole v vzhodnem Mosulu ponovno odprle svoja vrata

Šole v vzhodnem Mosulu ponovno odprle svoja vrata

S prenehanjem spopadov v vzhodnem Mosulu je v nedeljo 30 šol s pomočjo UNICEF-a ponovno odprlo svoja vrata. 16 tisoč otrok bo lahko nadaljevalo z izobraževanjem.

Nekatere šole v vzhodnem Mosulu so bile zaradi spopadov zaprte tudi dve leti. »Še pred nekaj tedni je v teh soseskah vladalo nasilje. Danes se deklice in dečki vračajo v šolske klopi,« je povedal Peter Hawkins, UNICEF-ov predstavnik v Iraku. »Po nočni mori, ki je trajala dve leti, je to pomemben dogodek za otroke v Mosulu, ki so se lahko sedaj ponovno izobražujejo in upajo na boljšo prihodnost.«

V prihodnjih tednih naj bi svoja vrata odprlo še 40 šol, ki bodo pred tem pregledane zaradi morebitnih neeksplodiranih ubojnih sredstev. V teh šolah bo lahko pouk obiskovalo 40 tisoč učencev.

UNICEF podpira iraške oblasti pri obnovi, opremi in odprtju šol povsod tam, kjer je zagotovljena varnost otrok. Številna šolska poslopja so bila namreč uporabljena v vojaške namene ali pa so bila močno poškodovana v spopadih. UNICEF-ova pomoč vključuje:

  • Oskrbo z vodo in sanitarnimi storitvami v šolah,
  • Prekvalifikacije za učitelje in druge delavce za izobraževanje otrok,
  • Programe, ki so posebej prilagojeni za otroke v teh razmerah in jim pomagajo nadoknaditi zamujeno znanje,
  • Kampanje ozaveščanja o nasilju,
  • Zagotovitev šolskih potrebščin za 120 tisoč otrok v vzhodnem Mosulu.

UNICEF in partnerji v začasnih prostorih omogočajo tudi izobraževanje za 13.200 otrok, ki so morali pred kratkim zapustiti svoje domove in prebivajo v kampih zunaj Mosula, in sicer na področju matematike, znanosti ter arabskega in angleškega jezika.