Otroci begunci in migranti zaradi nizkih temperatur v Evropi izpostavljeni številnim tveganjem

Otroci begunci in migranti zaradi nizkih temperatur v Evropi izpostavljeni številnim tveganjem

Zaostanki v postopkih za pridobitev azila in neugodne vremenske razmere poglabljajo stisko, s katero se soočajo otroci na begu.

Mraz v srednji, vzhodni in južni Evropi ne popušča, otroci begunci in migranti pa so izpostavljeni boleznim dihal in drugim hudim boleznim - celo smrti zaradi podhladitve, opozarja UNICEF.

V Grčiji in na Balkanu je po ocenah obtičalo 23.700 otrok beguncev in migrantov - vključno z dojenčki in novorojenčki, katerih družine v večini prihajajo iz Sirije, Iraka in Afganistana. Mnogi so nastanjeni v zavetiščih, ki so slabo opremljena za zimske razmere, temperature pa so marsikje pod lediščem. Nekatere predele Grčije, zlasti otoke, kjer je na tisoče beguncev poiskalo zatočišče v šotorih, je prvič v zadnjih letih zajelo močno sneženje. UNICEF nadaljuje s pozivom za zagotovitev primerne in varne namestitve na celini za begunce in migrante, ki trenutno bivajo v prenatrpanih kampih na otokih, kjer primanjkuje osnovnih storitev.

»Brez ustreznega zavetja in toplih oblačil so majhni otroci v neugodnih vremenskih razmerah v resni nevarnosti,« je povedal Basil Rodriques, UNICEF-ov regijski svetovalec za zdravstvo za srednjo in vzhodno Evropo. »Dojenčki in otroci imajo v primerjavi z odraslimi običajno manj telesne maščobe, ki bi jih ščitila pred mrazom, kar jih še dodatno izpostavlja tveganjem kot so dihalne težave in potencialno usodne virusne in bakterijske okužbe, kot sta pljučnica in gripa.« Zaradi prenatrpanosti zavetišč in slabe izolacije začasnih bivališč se lahko dihalne bolezni širijo še hitreje. Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije je sezona gripe v Evropi že v teku. »Poleg hladnega vremena so problematični tudi negotovost in zaostanki v postopkih za pridobitev azila, kar vpliva na zdravje otrok in še povečuje njihovo stisko« je povedal Rodriques.

UNICEF je med drugim zagotovil oblačila in pripomočke za zaščito pred mrazom za otroke in ženske na begu v Sloveniji, na Hrvaškem, v Srbiji in Nekdanji jugoslovanski republiki Makedoniji. V Bolgariji je UNICEF za 500 otrok v sprejemnih centrih zagotovil zimska oblačila. UNICEF-ova Podporna središča za otroke in družine, otrokom prijazni prostori in posebni kotički za matere z otroki pa so bili preoblikovani oz. preseljeni iz začetnih lahkih konstrukcij v izolirane in ogrevane strukture, kot so npr. kontejnerji.

Fotografija zgoraj: (18. januar 2017) Deklica iz Sirije v centru za begunce in migrante v vasi Tabanovce v Makedoniji premišljuje ali naj se kljub nizkim temperaturam pridruži prijateljem pri igri. Avtor: UNICEF/GeorgievFotografija: (18. januar 2017) 5 dni star dojenček Iliyas v UNICEF-ovem otrokom prijaznem prostoru v vasi Tabanovce v Makedoniji. Avtor: UNICEF/Georgiev