Skupna izjava o Siriji

Skupna izjava o Siriji

Med pripravami na mirovna pogajanja ponovno pozivamo k omogočanju takojšnjega, brezpogojnega in varnega dostopa do otrok in družin po vsej državi, ki so še vedno odrezani od humanitarne pomoči.

Danes je v Siriji na 15 obleganih območjih še vedno ujetih okoli 700 tisoč ljudi, med njimi 300 tisoč otrok. Skoraj 5 milijonov ljudi, med njimi več kot 2 milijona otrok, živi na območjih, ki jih je zaradi spopadov, negotovosti in omejenega dostopa izjemno težko doseči s humanitarno pomočjo.

Po vsej Siriji se ljudje spopadajo s pomanjkanjem najosnovnejših pogojev za življenje, trpljenje pa poglablja neprestana grožnja nasilja. Mi – in cel svet – ne smemo molče opazovati, kako strani, vpletene v konflikt, ljudem jemljejo pravico do hrane, vode ter zdravstvene in drugih oblik pomoči.

Med otroki obstaja povečano tveganje za podhranjenost, dehidracijo, diarejo, nalezljive bolezni in poškodbe. Mnogi potrebujejo pomoč, saj so bili izpostavljeni travmatičnim dogodkom, nasilju in drugim kršitvam njihovih pravic. Vse preveč otrok pozna le še vojno in izgubo.

Grozote obleganj vzhodnega Alepa so izginile iz javne zavesti. Nedopustno je, da potrebe, življenja in prihodnost sirskih ljudi izginejo iz zavesti sveta.

Ne smemo dovoliti, da se v letošnjem letu v Siriji ponovijo tragedije lanskega leta.

Izvršni direktor Svetovnega programa za hrano (WFP) Ertharin Cousin
Izvršni direktor UNICEF-a Anthony Lake
Pomočnik generalnega sekretarja ZN za humanitarne zadeve Stephen O’Brien
Generalna direktorica Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) Margaret Chan
Visoki komisar ZN za begunce Filippo Grandi

Fotografija: 5-letna Rahaf in njen 2-letni bratec Wail sta morala zaradi vojne in nasilja v vzhodnem Alešu zapustiti svoj dom. Avtor: UNICEF/Al-Issa