Kakovostno zgodnje otroštvo je pomembno, saj vpliva na razvoj otrokovih možganov

Kakovostno zgodnje otroštvo je pomembno, saj vpliva na razvoj otrokovih možganov

UNICEF je lansiral kampanjo #EarlyMomentsMatter (trenutki v zgodnjem otroštvu štejejo), namenjeno ozaveščanju o pomembnosti prvih 1000 dni v življenju otroka in vplivu, ki ga imajo izkustva v tej zgodnji dobi na razvijajoče se možgane.

Najzgodnejše otroštvo predstavlja okno priložnosti, saj lahko otrokovi možgani v tem obdobju vsako sekundo tvorijo 1000 novih povezav. Gre za najvišjo hitrost tvorjenja možganskih povezav v katerem koli obdobju v življenju posameznika, ki predstavlja temelj za odraslo dobo. Pomanjkanje čustvenega ugodja – ki vključuje dojenje in primerno prehrano, ljubezen in priložnost za rast, razvoj in igro v varnem in zdravem okolju – lahko okrni razvoj teh ključnih povezav v otrokovih možganih.

Kampanja prek digitalne iniciative #EatPlayLove na spletu in družbenih omrežjih nagovarja starše in skrbnike ter jih ozavešča o razvoju otrokovih možganov in spodbuja k zagotavljanju najboljšega možnega začetka za otroke. Starše tudi spodbuja, da zahtevajo kakovostne in dostopne storitve za otroke v njihovih najzgodnejših letih, od vlad pa investicije v programe za najranljivejše otroke.

Najnovejša Lancetova študija ocenjuje, da skoraj 250 milijonom otrok v državah v razvoju zaradi skrajne revščine in zaostajanja v rasti grozi slabši razvoj. Potrebe po večjih investicijah in ukrepih za zagotavljanje kakovostnega razvoja v zgodnjem otroštvu pa niso prisotne le v teh državah, saj so ogroženi tudi prikrajšani otroci iz držav s srednjimi in visokimi dohodki. Po ocenah UNICEF-a še dodatnih več milijonov otrok odrašča v nevarnem okolju oz. okolju, ki ne spodbuja razvoja njihovih potencialov, to pa ogroža njihov kognitiven, socialni in emocionalni razvoj.

Investicije v zgodnje otroštvo so stroškovno najučinkovitejši način za povečanje možnosti za vse otroke, da dosežejo svoj polni potencial – to posledično pomeni večje možnosti za učenje v šoli, v odrasli dobi pa večje možnosti za blaginjo in delovno produktivnost. Za otroke, ki odraščajo v revščini, je to ključnega pomena. 20-letna študija je pokazala, da so prikrajšani otroci, ki so bili v zgodnjem otroštvu deležni kakovostnih programov, v odrasli dobi zaslužili četrtino več kot njihovi vrstniki, ki niso bili deležni enake podpore v otroštvu. Nizkostroškovna intervencija kot je npr. Care for Child Development, ki omogoča usposabljanje lokalnega zdravstvenega osebja za izobraževanje družin o pomenu igre z otroki na način, ki stimulira zdrav razvoj, lahko stane že od 0,47 evra na posameznika na leto, če se izvaja v kombinaciji z obstoječimi zdravstvenimi storitvami.

UNICEF poziva vlade k povečanim investicijam v zgodnje otroštvo, razširitvi zdravstvenih in socialnih storitev za otroke in krepitvi podpornih storitev za starše in skrbnike.

Kampanja #EarlyMomentsMatter, ki jo podpira fundacija LEGO, je del širšega UNICEF-ovega programa za razvoj v zgodnjem otroštvu, ki ga podpirajo fundacija H&M, fundacija The Conrad N. Hilton, ALEX AND ANI in fundacija IKEA.

Fotografija: 2-letni Abner iz Belizeja se smehlja v očetovem naročju. Avtor: UNICEF/LeMoyne