EU in UNICEF: Za otroke, ki živijo na kriznih območjih, je izobraževanje tako pomembno kot hrana in zdravila

EU in UNICEF: Za otroke, ki živijo na kriznih območjih, je izobraževanje tako pomembno kot hrana in zdravila

Kljub posledicam vojn in spopadov, naravnih nesreč, zdravstvenih katastrof in drugih kriznih razmer je lahko lani skoraj 2 milijona otrok v 20 državah po svetu s pomočjo partnerstva med Generalnim direktoratom za humanitarno pomoč in civilno zaščito (ECHO) in UNICEF-om nadaljevalo z izobraževanjem.

Omenjen podatek je bili objavljen danes med zaključnim dogodkom kampanje #EmergencyLessons v Evropskem parlamentu v Bruslju. Kampanja je z inovativnim pristopom na družbenih omrežjih mlade v Evropi ozaveščala o pomenu izobraževanja in jih spodbudila, da kampanjo aktivno soustvarjajo. »Ko udari kriza, otroci potrebujejo več kot le hrano, varno zavetje in zdravila,« je na dogodku poudaril Christos Stylianides, evropski komisar za humanitarno pomoč in krizno upravljanje. »Izobraževanje lahko rešuje življenja, saj otrokom omogoča varno okolje in zaščito, hkrati pa zagotavlja učenje spretnosti za grajenje boljše prihodnosti zase in za skupnost. Evropska unija tu igra vodilno vlogo, s podporo izobraževanja v kriznih žariščih.«

462 milijonov šoloobveznih otrok živi v državah, ki so jih prizadele krize, vključno s 75 milijoni otrok, ki nujno potrebujejo pomoč pri izobraževanju. Kljub temu izobraževanje ostaja eden od najbolj podhranjenih sektorjev humanitarne pomoči. Na globalni ravni gre v ta namen manj kot 2 odstotka humanitarnih sredstev.

Sedem mesecev trajajoča kampanja #EmergencyLessons, ki sta jo maja lansirala EU in UNICEF, je samo na Twitterju dosegla več kot 70 milijonov ljudi, nagovarjala pa je predvsem mlade v sedmih državah v Evropi (v Sloveniji, Grčiji, Italiji, Veliki Britaniji ter na Madžarskem, Irskem in Slovaškem). Podporniki so na družbenih omrežjih pomagali širiti glas med vrstniki ter z zgodbami otrok v državah v razvoju obiskovali šole in druge dogodke. Kampanja je temeljila na navdihujočih zgodbah otrok iz Gvineje, Iraka, Ukrajine in Nepala, ki kljub vojnam, naravnim nesrečam in zdravstvenim katastrofam niso izgubili volje in poguma do izobraževanja. Sodelujoče države so v okviru kampanje obiskale države v razvoju. Ekipa UNICEF-a Slovenija je skupaj s košarkarjem Boštjanom Nachbarjem, TV voditeljem in novinarjem Sekumadyjem Condejem in ambasadorjem mladih pri kampanji Nejcem Oblakom obiskala Gvinejo in prisluhnila zgodbam otrok v državi, ki je v času njihovega obiska razglasila uraden konec epidemije ebole.

»Otroci so za nadaljevanje izobraževanja pripravljeni narediti ogromno, tudi v najhujših razmerah,« je povedal Justin Forsyth, namestnik izvršnega direktorja UNICEF-a. »Od nas pa je odvisno ali jim bomo omogočili to priložnost za boljšo prihodnost. Evropska unija se je zavezala, da bo do leta 2017 za 6 odstotkov povečala sredstva za humanitarno pomoč za izobraževanje v kriznih razmerah in upamo, da ji bodo sledili tudi drugi.« Christos Stylianides je povečanje sredstev za humanitarno pomoč napovedal na Mednarodnem forumu o izobraževanju v kriznih razmerah 30. novembra v Bruslju.

Kampanjo so podprli številni znani obrazi, poleg Boštjana Nachbarja še britanski igralec Tom Hiddleston, italijanska astronavtka Evropske vesoljske agencije Samantha Cristoforetti, madžarska voditeljica in medijska zvezdnica Kriszta D. Tóth, slovaški plesalec Jaro Bekr ter mnogi drugi.

Zaključni dogodek kampanje #EmergencyLessons v Bruslju je bil tudi priložnost za predstavitev poziva, ki so ga pripravili otroci in mladi predstavniki sodelujočih držav za močnejšo mednarodno podporo programom, ki bi otrokom v kriznih razmerah omogočili nadaljevanje izobraževanja. Slovenijo sta zastopala ambasador mladih pri kampanji #EmergencyLessons Nejc Oblak in Junior ambasadorka UNICEF-a Nomi Hrast.

Več o kampanji #EmergencyLessons v Sloveniji

Na fotografiji: Ambasador mladih pri kampanji #EmergencyLessons Nejc Oblak, evropski komisar za humanitarno pomoč in krizno upravljanje Christos Stylianides in Junior ambasadorka UNICEF-a Nomi Hrast, na zaključnim dogodkom kampanje #EmergencyLessons v Evropskem parlamentu v Bruslju.