Število novih okužb z virusom HIV med mladostniki bi se lahko do leta 2030 povečalo za skoraj 60 odstotkov, če ne bo napredka na tem področju

Število novih okužb z virusom HIV med mladostniki bi se lahko do leta 2030 povečalo za skoraj 60 odstotkov, če ne bo napredka na tem področju

Za izboljšanje tako zaščite pred virusom HIV kot zdravljenja med mladimi so potrebni takojšnji ukrepi.

V kolikor na tem področju ne bo napredka, bi utegnilo število novih okužb z virusom HIV med mladostniki do leta 2030 narasti iz 250.000 na leto (podatek je za leto 2015) na skoraj 400.000, opozarja najnovejše UNICEF-ovo poročilo.

»Na svetovni ravni je bil narejen velik napredek pri prizadevanjih za izkoreninjenje aidsa, a boj še zdaleč ni končan – posebej ne za otroke in mladostnike,« je povedal UNICEF-ov izvršni direktor Anthony Lake. »Vsaki dve minuti bo en mladostnik – najverjetneje dekle – okužen z virusom HIV. Če želimo izkoreniniti aids, moramo tej problematiki vrniti izgubljeno pozornost, ki si jo zasluži, in povečati naša prizadevanja, da dosežemo vsakega otroka in vsakega mladostnika.«

Aids ostaja vodilni razlog za smrtnost med mladostniki. Po podatkih poročila »7th Stocktaking Report on Children and AIDS: For Every Child: End AIDS« (Otroci in aids: Za vsakega otroka: Izkoreninimo aids) je v lanskem letu zaradi aidsa umrlo 41.000 mladostnikov med 10. in 19. letom starosti.

Poročilo priporoča strategije, ki bi lahko prinesle napredek pri preprečevanju okužb z virusom HIV med mladostniki in pri zdravljenju okuženih. Med strategijami izpostavlja:

  • Investicije v inovacije, vključno z rešitvami iz lokalnega okolja.
  • Večji poudarek na zbiranju podatkov.
  • Izkoreninjenje spolne diskriminacije (vključno z nasiljem, ki temelji na spolu) in boj proti stigmatizaciji.
  • Ukrepi za zmanjšanje ranljivosti mladostnikov morajo postati prioriteta, pri čemer naj se oblikuje kombinacija le-teh (vključno z ukrepi za zaščito pred okužbo, denarna pomoč in celovita spolna vzgoja)
Z virusom HIV je v letu 2015 na svetovni ravni živelo skoraj 2 milijona mladostnikov. V podsaharski Afriki, regiji, ki jo je virus HIV najbolj prizadel, dekleta predstavljajo 3 od 4 mladostnikov, starih 15-19 let, ki so na novo okuženi z virusom HIV.

Druge ugotovitve poročila:

  • Na področju preprečevanja prenosa okužbe z virusom HIV z matere na otroka je bil narejen velik napredek. Na svetovni ravni je bilo med letoma 2000 in 2015 preprečenih 1,6 milijona novih okužb med otroki.
  • 1,1 milijona otrok, mladostnikov in žensk je bilo na novo okuženih v letu 2015.
  • Otroci do 4. leta starosti, ki so okuženi z virusom HIV, v primerjavi z vsemi drugimi starostnimi skupinami v največji meri tvegajo smrt zaradi aidsa, pogosto pa so prepozno diagnosticirani in zdravljeni. Le polovico otrok, ki se rodi HIV-pozitivnim materam, testirajo v prvih dveh mesecih življenja. V povprečju se zdravljenje teh otrok v podsaharski Afriki prične šele pri četrtem letu starosti.

Kljub napredku pri preprečevanju novih okužb in zmanjšanju smrtnosti je financiranje ukrepov, namenjenih boju proti aidsu, od leta 2014 upadlo, še ugotavlja UNICEF.

Fotografija: 19-letna Martha Jere iz Malavija se je rodila z virusom HIV. Njen 8-mesečni sin Rahim Idriss je bil testiran in ni okužen z virusom. Martha, ki se preživlja s pranjem perila, si želi, da bi se lahko vrnila nazaj v šolo. Avtor: UNICEF/Schermbrucker