Župani za en dan predajajo županovanje otrokom

Župani za en dan predajajo županovanje otrokom

Župani v osmih občinah po Sloveniji za en dan predajajo županovanje otrokom. Gre za pobudo UNICEF-a Slovenija, s katero bodo Otrokom prijazna UNICEF-ova mesta simbolično obeležila prihajajoči svetovni dan otroka in 27. obletnico sprejema Konvencije o otrokovih pravicah. Otroci župani bodo v uradih sprejemali predvsem vrstnike – otroke in mlade, ki bodo županom predali predloge za mesto po meri otrok.

Pomembno je, da si za uresničevanje otrokovih pravic prizadevamo vse dni v letu in ustvarjamo okolje, ki omogoča slehernemu otroku poln razvoj potencialov. 20. november, ko obeležujemo Dan otroka in 27. obletnico sprejetja Konvencije otrokovih pravic, nudi posebno priložnost za opomnik o pomembnosti tega prizadevanja. Na to bodo danes, 18. novembra, opozorili tudi župani v sedmih slovenskih občinah – v Ljubljani, Mariboru, Novi Gorici, Piranu, Domžalah, Postojni in Zagorju ob Savi, in za en dan otrokom predali ključ občine ter jim s tem simbolično zaupali njeno vodenje. V občini Trbovlje se bodo pobudi pridružili 22. novembra. Otroci župani bodo s pomočjo vrstnikov, ki jih bodo obiskali v uradih župana, oblikovali predloge za mesto po meri otrok, in jih predali županu gostitelju, 20. novembra pa še predsedniku Republike Slovenije, Borutu Pahorju.

»Vse prepogosto pri ustvarjanju sveta po meri otrok pozabimo vključiti otroke, s čimer jim odvzamemo možnost sodelovanja v zadevah, ki se jih dotikajo. Gre za neprecenljiv potencial, ki se nahaja v vsakem lokalnem okolju. S pobudo smo želeli spodbuditi zavedanje, da smo vsi lahko aktivni soustvarjalci lokalnega okolja, kjer smo povezani in odgovorni, da sodelujemo za razvoj. Pri tem lahko prek medvrstniškega in medgeneracijskega učenja dosežemo tudi najmlajše, ki jim prepogosto primanjkuje spodbud in primerov, kako prispevati v svojem okolju,« je o pobudi povedal Tomaž Bergoč, izvršni direktor UNICEF-a Slovenija.

Otrok župan bo obiskal tudi eno od lokalnih institucij, kjer se bo seznanil z njenim delovanjem, predstavil pa bo tudi možne oblike tesnejšega povezovanja institucije z mladimi občani.

»Mladim je potrebno ponuditi možnost raznovrstnega aktivnega udejstvovanja na različnih področjih in nivojih participacije, ta pobuda pa je tudi priložnost za ozaveščanje o različnih pomembnih vprašanjih, ki jih lahko otroci župani nato prenesejo nazaj med svoje vrstnike. Na ta način lahko mladi pridobivajo nove izkušnje in razumevanja ter nova poznanstva,« je še dodal Bergoč.