Več kot 200 priznanih literarnih ustvarjalcev združenih za otrokove pravice

Več kot 200 priznanih literarnih ustvarjalcev združenih za otrokove pravice

Več kot 200 priznanih pisateljev, pesnikov in dramatikov se je v tem tednu pridružilo globalni literarni pobudi Drobne zgodbe, prek katere s svojo »drobno zgodbo« osvetljujejo svetovni dan otroka in številne nepravičnosti, zaradi katerih trpijo najrevnejši in najbolj prikrajšani otroci na svetu. Serija kratkih zgodb je uvod v obeleženje 70. obletnice delovanja UNICEF-a in s tem 70 let pomoči in upanja za otroke. Med avtorji sta tudi brazilski pisatelj Paulo Coelho in slovenski mladinski pisatelj Žiga X Gombač.

Priljubljeni slovenski mladinski pisatelj Žiga X Gombač se pridružuje avtorjem kot so Paulo Coelho, Christina Lamb, Chimamanda Adichie in Nuruddin Farah, ki so v podporo otrokom po celem svetu ustvarili vsak svojo Drobno zgodbo (v izvirniku Tiny Stories). Kratke zgodbe priznani in priljubljeni literarni ustvarjalci v tem tednu delijo prek svojih kanalov na družbenih omrežjih. Avtorica idejnega koncepta je prva dama Finske, Jenni Haukio, ki je pod svoje okrilje združila ustvarjalce iz Azije, Afrike, Južne Amerike, Evrope, Bližnjega Vzhoda in Avstralije.

»Drobne zgodbe so glasen odmev, ki opozarja na krivice tega sveta. So neizmerna moč besed, ki povezuje in prinaša upanje,« je povedal Žiga X Gombač, ki je med drugim avtor mladinskega romana Jastrebov let, knjižne zbirke Živa iz muzeja in najnovejšega mladinskega romana NK Svoboda, ki govori o begunstvu in vrednotah kot so strpnost, prijateljstvo, spoštovanje in človečnost.


Žiga X Gombač. Foto: Darja Štravs Tisu

Drobne zgodbe so zapisane v več kot 10 jezikih in različnih stilih, vse pa ilustrirajo, da so pravice otrok še vedno zapostavljene. »Kot pisatelji imamo moč, da opravljamo delo zagovornikov skozi pripovedovanje zgodb. S to plemenito in še kako potrebno kampanjo si prizadevamo za zaščito pravic otrok po vsem svetu,« je povedala Chimamanda Adichie, večkrat nagrajena nigerijska avtorica, znana po romanih Polovica rumenega sonca in Amerikanka. Med pisatelji, ki se poigravajo z različnimi žanri, od pravljic do fikcije, je tudi ena od najmlajših avtoric na svetu, 7-letna Južnoafričanka Michelle Nkamankeng.

Kampanja Drobne zgodbe je odraz časa, ki prinaša številne grožnje otrokovim pravicam. Več kot 50 milijonov otrok je moralo zapustiti svoje domove zaradi konfliktov, revščine in podnebnih sprememb, številni pa v skupnostih, kjer vztrajajo, trpijo nepredstavljivo nasilje. Okoli 263 milijonov otrok ne obiskuje pouka, lani pa je skoraj 6 milijonov otrok, mlajših od 5 let, umrlo zaradi bolezni, ki bi jih lahko preprečili.

»Šokantno je, da je toliko otroških življenj še vedno pod velikim vplivom grozodejstev, ki jih s sabo prinašajo konflikti, neenakost, revščina in diskriminacija. Upam, da bodo te Drobne zgodbe služile kot opomnik svetu, da moramo držati naše obljube, ki smo jih dali otrokom – otrokom, katerih življenja in prihodnosti so odvisne od našega delovanja,« je povedala Paloma Escudero, direktorica komuniciranja pri UNICEF-u.

Drobne zgodbe bodo avtorji objavljali do 20. novembra, ko obeležujemo obletnico sprejema Konvencije o otrokovih pravicah, prebrati pa jih je mogoče tudi na www.unicef.org/tinystories.


Drobna zgodba / Tiny Stories izpod peresa Žige X Gombača

Žigi X Gombaču lahko sledite na: Facebook, Twitter, Instagram