Zaradi pljučnice in diareje vsako leto umre 1,4 milijona otrok

Zaradi pljučnice in diareje vsako leto umre 1,4 milijona otrok

Svetovni voditelji, ki so se zbrali na konferenci o podnebnih spremembah COP 22 imajo priložnost, da sprejmejo zaveze, ki bodo pomagale rešiti življenja 12,7 milijona otrok do leta 2030.

Zaradi pljučnice in diareje vsako leto umre 1,4 milijona otrok, velika večina jih živi v državah z nizkimi in srednjimi dohodki. Obe bolezni je mogoče preprečiti s pomočjo preprostih in stroškovno učinkovitih rešitev kot so izključno dojenje, cepljenje, kakovostno primarno zdravstveno varstvo in zmanjšanje onesnaženosti zraka v gospodinjstvih.

Ugotovitve so del UNICEF-ovega poročila »One is Too Many: Ending Child Deaths from Pneumonia and Diarrhoea« (Že ena je preveč: Izkoreninjenje smrti med otroki zaradi pljučnice in diareje). Zlasti pljučnica ostaja vodilni vzrok za smrtnost med otroki, mlajšimi od pet let, saj je razlog za skoraj milijon smrti otrok v letu 2015 – to pomeni, da zaradi pljučnice umre približno en otrok vsakih 35 sekund. Gre za bolezen, ki je bolj smrtonosna od malarije, tuberkuloze, ošpic in AIDS-a skupaj. Približno polovica vseh smrti otrok zaradi pljučnice je povezana z onesnaženim zrakom – to je dejstvo, ki bi ga morali svetovni voditelji upoštevati v pogajanjih o podnebnih spremembah v okviru COP22.

»Jasno je, da onesnaževanje zraka v povezavi s podnebnimi spremembami škodljivo vpliva na razvoj otrok, saj povzroča pljučnico in druge okužbe dihal,« je povedal UNICEF-ova namestnica izvršnega direktorja Fatoumata Ndiaye. »Dve milijardi otrok živita na območjih, kjer onesnaženost zunanjega zraka presega mednarodne smernice, za številne to prinaša bolezni ali celo smrt. Svetovni voditelji, ki so se zbrali na COP22, lahko pomagajo pri reševanju življenj otrok, če se zavežejo k ukrepom za zmanjšanje onesnaževanja zraka vezanega na podnebne spremembe, in k naložbam v preventivo in zdravstveno varstvo.«

Podobno kot pljučnica, je lahko driska pri otrocih v mnogih primerih povezana z manjšimi količinami padavin, ki so posledica podnebnih sprememb. Manjša razpoložljivost varne vode pomeni večje tveganje za okužbo z diarejo in oslabljeno telesno in kognitivno rast pri otrocih.

Od leta 2000 je zaradi pljučnice in diareje umrlo skoraj 34 milijonov otrok. UNICEF predvideva, da bo brez nadaljnjih investicij v preventivo in zdravljenje zaradi pljučnice in diareje do leta 2030 umrlo še več kot 24 milijonov otrok. »Te bolezni imajo nesorazmerno velik vpliv na smrtnost med otroki, njihovo zdravljenje pa je relativno poceni,« je povedala Ndiaye. »Kljub temu jim je namenjenih le delček globalnih investicij v zdravstvo. Zato pozivamo k povečanim investicijam na globalni ravni, ki bi lahko zagotovile zaščito, preventivo in zdravljenje, za katere vemo, da pomagajo reševati otroška življenja.«

UNICEF prav tako priporoča večje investicije v zdravje otrok na splošno ter zdravje tistih skupin otrok, ki so še posebej dovzetne za pljučnico in diarejo – to so najmlajši in tisti, ki živijo v državah z nizkimi in srednjimi dohodki. Poročilo kaže:

  • Okoli 80 odstotkov smrti med otroki, povezanih s pljučnico, in okoli 70 odstotkov smrti med otroki, povezanih z diarejo, se zgodi v prvih dveh letih otrokovega življenja.
  • V državah z nizkimi in srednjimi dohodki živi 62 odstotkov svetovne populacije otrok, mlajših od 5 let, vendar ti predstavljajo več kot 90 odstotkov vseh otrok, ki umrejo za pljučnico in diarejo na globalni ravni.

Fotografija: 36-letna Felegesi Norman s sinom Brianom na pregledu v bolnišnici v Balaki v Malaviju. Avtor: UNICEF/Rich