300 milijonov otrok diha toksičen zrak

300 milijonov otrok diha toksičen zrak

Ob prihajajoči konferenci o podnebnih spremembah - COP 22 - UNICEF poziva k nujnim ukrepom za zdravje otrok.

Novo UNICEF-ovo poročilo razkriva, da skoraj eden od sedmih otrok na svetu – 300 milijonov – živi na območjih z najbolj toksičnimi stopnjami onesnaženosti zraka na prostem. Gre za stopnje, ki so šestkrat ali še večkrat višje od mednarodnih smernic.

UNICEF-ovo poročilo Clear the Air for Children (Očistite zrak za otroke) je nastalo s pomočjo satelitskih posnetkov, ki glede na lokacijo prikazujejo koliko otrok je izpostavljenih onesnaženosti zraka na prostem, ki presega globalne smernice Svetovne zdravstvene organizacije.

S pomočjo teh ugotovitev UNICEF teden pred prihajajočo konferenco o podnebnih spremembah COP 22 v Marakešu v Maroku, poziva svetovne voditelje, da sprejmejo nujne ukrepe za zmanjšanje onesnaževanja zraka v njihovih državah.
»Onesnaženost zraka je pomemben dejavnik, ki je vsako leto soodgovoren za smrt okoli 600.000 otrok, mlajših od pet let, vsak dan pa ogroža življenja in prihodnost milijonov,« je povedal izvršni direktor UNICEF-a Anthony Lake. »Onesnaževalci ne škodujejo le razvoju pljuč pri otrocih, temveč lahko dejansko prehajajo skozi krvno-možgansko pregrado in trajno poškodujejo razvijajoče se možgane otrok - in s tem njihovo prihodnost. Nobena družba si ne more privoščiti, da bi ignorirala onesnaževanje zraka.«

Satelitski posnetki potrjujejo, da približno 2 milijardi otrok živita na območjih, kjer onesnaženje zraka na prostem (prek dejavnikov kot so emisije vozil, velika uporaba fosilnih goriv, prah in sežiganje odpadkov) presega minimalne smernice za kakovost zraka Svetovne zdravstvene organizacije. Največ otrok z območij z največjim onesnaženjem živi v južni Aziji (620 milijonov), sledijo Afrika (520 milijonov) ter Vzhodna Azija in Pacifik (450 milijonov otrok).

Študija govori tudi o hudih posledicah onesnaženega zraka v zaprtih prostorih, prek uporabe goriv kot sta premog in les za kuhanje in ogrevanje, ki večinoma prizadenejo otroke z nizkimi dohodki in s podeželja.

Skupaj sta onesnaženost zraka na prostem in onesnaženost zraka v zaprtih prostorih neposredno povezani s pljučnico in drugimi boleznimi dihal, ki predstavljajo razlog za smrt skoraj enega od desetih otrok, mlajših od 5 let. Onesnaženje zraka je tako ena od hujših nevarnosti za otrokovo zdravje.

Otroci so v primerjavi z odraslimi bolj dovzetni za vplive onesnaženega zraka v zaprtih prostorih in na prostem, saj se njihova pljuča, možgani in imunski sistem šele razvijajo, njihove dihalne poti pa so bolj prepustne. Majhni otroci prav tako dihajo hitreje kot odrasli ljudje, in posledično zajamejo več zraka glede na svojo telesno težo. Otroci, ki so najbolj prikrajšani in so že tako nagnjeni k slabšemu zdravju ter imajo omejen dostop do zdravstvenih storitev, so med najranljivejšimi in najbolj dovzetnimi za bolezni, ki jih povzroča onesnaženost zraka.

UNICEF poziva svetovne voditelje, ki se bodo udeležili konference o podnebnih spremembah COP 22, da v svojih državah sprejmejo štiri nujne ukrepe za zaščito otrok pred onesnaženim zrakom:

  • Zmanjšanje onesnaževanja: Vse države bi si morale prizadevati za upoštevanje smernic Svetovne zdravstvene organizacije za kakovost zraka na globalni ravni, kar bi pomenilo večjo varnost in dobrobit otrok. Da bi to dosegle, morajo vlade sprejeti ukrepe kot so zmanjšanje rabe fosilnih goriv in povečanje investicij v energetsko učinkovitost in obnovljive vire energije.
  • Povečanje dostopnosti zdravstvenega varstva za otroke: Investicije v zdravstveno varstvo za otroke vodijo v izboljšanje odpornosti in zmožnosti, da si otroci opomorejo od bolezenskih stanj, ki so posledica onesnaženega zraka.
  • Minimizacija izpostavljenosti otrok: Viri onesnaževanja kot so tovarne se ne bi smeli nahajati v bližini šol in otroških igrišč. Boljše ravnanje z odpadki lahko zmanjša količino odpadkov v sežigalnicah, ki se nahajajo v skupnostih. Okolju prijaznejši štedilniki lahko pripomorejo k izboljšanju kakovosti zraka v domovih. Zmanjšanje onesnaževanja zraka na splošno lahko pomaga k zmanjšani izpostavljenosti otrok. 
  • Spremljanje onesnaženosti zraka: Boljše spremljanje onesnaženosti dokazano pomaga otrokom, mladim, družinam in skupnostim, saj zmanjša njihovo izpostavljenost onesnaženosti, poveča ozaveščenost o vzrokih onesnaževanja in poveča zagovorništvo sprememb za čistejši zrak.

»Zaščita kakovosti zraka pomeni zaščito otrok. Oboje pa je bistvo naše prihodnosti,« je povedal Lake.

UNICEF si prizadeva za nižje ravni onesnaženosti zraka in zaščito otrok pred njenimi učinki na terenu; na primer podpira razvoj, distribucijo in uporabo okolju prijaznejših štedilnikov v Bangladešu, Zimbabveju in drugih državah, ter deluje v programih za zmanjšanje vpliva onesnaženosti zraka na prostem na zdravje otrok v teh državah. Prav tako podpira programe za povečanje dostopa do kakovostnega zdravstvenega varstva za otroke in programih za cepljenje proti boleznim kot je pljučnica.


Fotografija: Prebivalci Lagosa v Nigeriji se na čolnih prebijajo skozi onesnažene vode Makoka, ribiške skupnosti, ki večinoma živi v hišah na vodi. Iz hiš se vali dim. Avtor: UNICEF/Bindra