Otroška paraliza skoraj izkoreninjena

Otroška paraliza skoraj izkoreninjena

V zadnjih treh desetletjih je bil na svetovni ravni narejen velik napredek v boju proti otroški paralizi, saj se je število obolelih zmanjšalo za več kot 99 odstotkov. Leta 1988, ko je bila lansirana Globalna iniciativa izkoreninjenja otroške paralize (PGEI), se je s tem virusom na letni ravni okužilo 350.000 otrok v 125 državah, letos le 27 - v Pakistanu, Afganistanu in Nigeriji. Popolno izkoreninjenje te virusne bolezni bi pomenilo eno od največjih zmag javnega zdravstva za časa našega življenja, vendar je za to potrebno doseči vsakega obolelega otroka.

Ob dnevu, ko obeležujemo svetovni dan otroške paralize, UNICEF opozarja na izzive v boju s tem virusom, pa tudi na izjemen napredek, ki je bil storjen v preteklosti, in priložnost, da v naslednjih mesecih izkoreninimo otroško paralizo. 


Pred 30 leti je otroška paraliza prizadela 350.000 otrok na leto ali 41 vsako uro. Od takrat je bilo proti temu virusu cepljenih 2,5 milijarde otrok, število primerov okužbe pa se je zmanjšalo za več kot 99 odstotkov – na samo 27 primerov v letošnjem letu, kar je manj kot kadarkoli prej. Samo letos je bilo proti otroški paralizi cepljenih več kot 265 milijonov otrok. Zaradi omenjenega napredka na svetovni ravni lahko danes hodi več kot 15 milijonov ljudi, ki bi sicer bili paralizirani, preprečenih pa je bilo okoli 700.000 smrti med dojenčki. Nedavni izbruh virusa v Nigeriji osvetljuje tveganje, ki se pojavlja ob dejstvu, da nas do popolnega izkoreninjenja tega virusa loči še manj kot 1 odstotek. Otroška paraliza – kjerkoli se pojavi – je velika grožnja za vse otroke na svetu. Zato bi lahko neuspeh pri izkoreninjenju virusa pomenil nov izbruh bolezni na globalni ravni in 200.000 novih primerov okužb v 10 letih.

Globalna iniciativa izkoreninjenja otroške paralize (PGEI) deluje od leta 1988 in združuje UNICEF, Svetovno zdravstveno organizacijo, Rotary International, ameriški Center za nadzor in preprečevanje bolezni ter Fundacijo Billa in Melinde Gates. V lanskem letu je UNICEF prek PGEI zagotovil 1,3 milijarde doz cepiva proti otroški paralizi. Kampanje za cepljenje ne pomenijo le zaščito otrok pred posledicami te virusne bolezni, temveč izboljšanje zdravstvenih pogojev za milijone otrok, ki morda sicer ne bi prejeli življenjsko pomembnih storitev. V Nigeriji, Afganistanu in Pakistanu kampanje za cepljenje omogočajo platformo za doseganje mater in njihovih otrok s storitvami, ki pomagajo spodbujati izključno dojenje otrok do 6. meseca starosti ter delujejo preventivno in kurativno v primeru diareje. Kampanje v Nigeriji služijo tudi kot način ocenjevanja prehranjenosti otrok in identifikacije podhranjenih, ki jim je nato omogočeno zdravljenje in terapevtska hrana.

UNICEF je danes v okviru kampanje ozaveščanja o otroški paralizi premierno predstavil kratek film, ki donatorje in splošno javnost nagovarja s pomočjo virtualne resničnosti. V filmu sta moči združila UNICEF-ov Ambasador dobre volje Ewan McGregor in 9-letni Job, zadnji otrok v Keniji, ki je bil okužen z virusom otroške paralize. Film si bo v naslednjih tednih mogoče ogledati tudi v Sloveniji.

Fotografija: 6-letni Saleh med cepljenjem proti otroški paralizi v mestu Maiduguri v zvezni državi Borno v Nigeriji. Kampanja cepljenja je tukaj potekala med 15. in 18. oktobrom. Skoraj 39.000 zdravstvenih delavcev po celotni Nigeriji ter v državah v regiji - Čadu, Nigru, Kamerunu in Srednjeafriški republiki – je bilo vključenih v proces razdeljevanja cepiva na območjih, kjer obstaja velika verjetnost širjenja virusa. Avtor: UNICEF/Abubakar