Rešena nigerijska dekleta potrebujejo podporo pri obnovi porušenih življenj

Rešena nigerijska dekleta potrebujejo podporo pri obnovi porušenih življenj

Osvoboditev 21 od več kot 270 deklet, ki jih je v Čiboku v Nigeriji pred več kot dvema letoma ugrabila islamistična milica Boko Haram, izpostavlja potrebo po intenzivni pomoči za žrtve.

»Veseli nas, da so dekleta nazaj pri svojih družinah, vendar je potrebno nadaljevati s prizadevanji za osvoboditev vseh žensk in otrok v ujetništvu Boko Harama,« je povedal Gianfranco Rotigliano, predstavnik UNICEF-a v Nigeriji. »Zavedati se moramo, da se bodo morale žrtve po vrnitvi iz ujetništva, po neopisljivi travmi, ki so jo doživele, spopasti še z izjemno težavnim in dolgotrajnim procesom reintegracije.«

Po predvidevanjih UNICEF-a je Boko Haram poleg omenjenih deklet ugrabil ali prizadejal nasilje še več tisoč ženskam in dekletom. UNICEF nudi podporo na stotine ženskam in dekletom, ki so bile rešene ali so pobegnile.

Dekleta poročajo, da so bila med ugrabitvijo žrtve posilstev (pogosto v obliki prisilnih »porok«), pretepanja, ustrahovanja in stradanja. Številne so se vrnile noseče ali z otroki, ki so jih rodile kot posledica posilstev. Po pobegu ali izpustitvi so dekleta pogosto bolna, podhranjena, travmatizirana in izčrpana; potrebujejo zdravniško in psihosocialno pomoč, da lahko začnejo z reintegracijo v sfero družine in skupnosti. Vrnitev pa je začetek nove preizkušnje za dekleta, saj posledice spolnega nasilja, ki so ga doživele, pogosto pomenijo stigmatizacijo v lokalni skupnosti. Ljudje se prav tako bojijo, da bi lahko dekleta, indoktrinirana s strani Boko Harama, ogrozila varnost skupnosti. Tovrstne strahove podžigajo tudi primeri zlorabe otrok s strani Boko Harama za uporabo v samomorilskih napadih. Otroci, ki se rodijo kot posledica spolnega nasilja, v večji meri tvegajo zavrnitev, zapustitev in nasilje.

Od januarja letos, UNICEF v partnerstvu z International Alert zagotavlja psihosocialno pomoč ženskam in dekletom, ki so bile žrtve spolnega nasilja Boko Harama, prek mreže usposobljenih verskih in lokalnih vodij pa spodbuja večje sprejemanje in naslavlja negativne predsodke, ki ovirajo reintegracijo žrtev.

Sredstva švedske agencije za mednarodni razvoj in sodelovanje (SIDA) ter britanskega ministrstva za mednarodni razvoj so UNICEF-u letos omogočila izvedbo obsežnega programa za pomoč pri reintegraciji za več kot 750 žensk in deklet, žrtev spolnega nasilja Boko Harama. Upoštevajoč veliko število ugrabljenih žensk in deklet je jasno, da je dolgoročna pomoč finančno močno podhranjena.

Fotografija: Fati (ime je spremenjeno zaradi varovanja osebnih podatkov) je 15-letna begunka iz Nigerije, ki živi v begunskem kampu v severnem Kamerunu. Ugrabila jo je islamistična milica Boko Haram, v njihovem ujetništvu je preživela 4 mesece in bila prisilno poročena z enim od članov skupine. Osvobodili so jo kamerunski vojaki. V begunskem kampu v Kamerunu je ponovno našla svojo družino. Opomba: fotografija je bila posneta 5. aprila 2016. Avtor: UNICEF/Prinsloo.