V Italijo je letos prispelo rekordno število otrok brez spremstva

V Italijo je letos prispelo rekordno število otrok brez spremstva

Trije novorojenčki - dva sta se rodila na čolnu italijanske obalne straže v Sredozemskem morju, eden pa v pristanišču - so med otroki begunci in migranti, ki so pred kratkim prispeli v Italijo. Število otrok na begu je doseglo rekordne vrednosti, opozarja UNICEF.

V prvih devetih mesecih letošnjega leta je v Italijo prek morja vstopilo več otrok na begu kot v celotnem lanskem letu. Letos je bilo med njimi več kot 90 odstotkov otrok brez spremstva, lani je bilo takih 75 odstotkov. Letos je opaziti tudi porast otrok iz Egipta, kljub temu pa jih večina še vedno prihaja iz zahodne Afrike.

Po ocenah je v obdobju od januarja do oktobra 2016 v Italijo prek morja prispelo več kot 20.000 otrok brez spremstva in otrok, ločenih od svojih družin. Gre za številko, ki je višja od lanskoletne; v celotnem lanskem letu je v Italijo prispelo skoraj 16.500 otrok, od tega več kot 12.300 brez spremstva in ločenih od svojih družin.

Po podatkih UNICEF-ovih ekip na terenu so razmere, v katerih se znajdejo otroci begunci in migranti v Italiji, vse bolj nevzdržne, italijanski sistem za zaščito otrok pa preobremenjen. »Vsak teden prispe na stotine otrok, vsak od njih z resnimi, perečimi potrebami – od krhkih novorojenčkov do najstnikov, ki potujejo sami in ne vedo, kaj lahko pričakujejo v tuji državi,« je povedala Sabrina Avakian, izvedenka za zaščito otrok pri UNICEF-u, ki trenutno deluje v Kalabriji v Italiji. »Nekateri med njimi so globoko pretreseni zaradi potovanja, nekateri bili so priča utopitvam, imajo hude opekline zaradi kemikalij, ki so prisotne v gorivu na čolnih, dojenčki in mame potrebujejo posebno nego in pomoč pri dojenju, vsi pa potrebujejo primerno zaščito in nastanitev. Gre za procese, ki se odvijajo prepočasi.«

Trije novorojenčki iz Eritreje in njihove mlade mame so dobrega zdravja, njihova rojstva so bila registrirana v Italiji in zanje skrbijo zdravstveni delavci v Catanii. Usode številnih otrok pa se žal končajo na tragičen način. V osrednjem sredozemskem morju je letos utonilo več kot 3.100 ljudi, kar predstavlja najbolj nevarno leto. Število otrok, ki so prav tako izgubili življenja pri prečkanju morja, ni znano.

Na čolnih, s katerimi upravlja italijanska obalna straža, je UNICEF vzpostavil otrokom prijazne prostore za mlajše otroke, najstnikom pa UNICEF-ove ekipe pomagajo z nudenjem psihosocialne pomoči. Skupaj s partnerji, med katerimi so tudi UNHCR in italijanski izvajalci socialnih storitev, si UNICEF prizadeva za pospešitev procesa dodelitve skrbnikov in izboljšanje pogojev sprejema. Žal zaostanke pri dodeljevanju skrbnikov in nudenju pravne pomoči – včasih tudi do enega leta – povzroča nezmožnost trenutnega sistema za obravnavo povečanega števila otrok na begu.

Fotografija: 13-letni Ahmed v centru za otroke brez spremstva v mestu Trabia v Italiji. Foto: UNICEF/Gilbertson VII Photo