UNICEF poziva k zagotovitvi varnosti otrok v vojaški operaciji v Mosulu

UNICEF poziva k zagotovitvi varnosti otrok v vojaški operaciji v Mosulu

Več kot pol milijona otrok in njihovih družin v Mosulu bo v prihajajočih tednih izpostavljenih velikim nevarnostim, ob vojaški operaciji za prevzetje nadzora nad tem iraškim mestom opozarja UNICEF.

»Mosulski otroci so v zadnjih dveh letih izkusili izjemno trpljenje. Med njimi so številni morali prisilno zapustiti svoje domove, bili so ujeti med frontnimi linijami ali v navzkrižnem ognju,« je povedal Peter Hawkins, UNICEF-ov predstavnik v Iraku.

UNICEF je zagotovil dovolj vode, sanitarij in higienskih pripomočkov za nudenje takojšnje pomoči za več kot 150.000 ljudi, v naslednjih tednih pa je načrtovana še pomoč za več kot 350.000 ljudi. V pripravljenosti so mobilne ekipe, ki bi lahko nudile pomoč v najbolj kritičnih primerih mentalnih in fizičnih travm med otroki. Skupaj z ministrstvom za zdravje ima UNICEF v pripravljenosti tudi več kot 50 ekip za izvedbo kampanje za cepljenje proti boleznim kot sta otroška paraliza in ošpice. »Neprenehoma delamo, da lahko zagotovimo pomoč za otroke, kjerkoli jo potrebujejo,« je povedal Hawkins.

UNICEF poziva vse strani, vpletene v konflikt, k zaščiti otrok in spoštovanju mednarodnega humanitarnega prava, da bodo lahko otroci in njihove družine varno preživele to napeto obdobje nasilja.

Fotografija: 5-letni Ibrahim in 4-letna Iman pred šotorom v kampu Tinah. Od 21. septembra v tem kampu prebiva 108 družin. Gre za območje, ki je bilo osvobojeno pred kratkim, zagotovljenih je le nekaj osnovnih storitev. V začetku septembra je UNICEF v kampu zagotovil varno vodo, ki otrokom lajša ostre življenjske pogoje. Fotografija: UNICEF/Anmar.