Več kot 300.000 otrok, mlajših od 5 let, je lani umrlo zaradi diarejskih bolezni, povezanih z omejenim dostopom do neoporečne vode, sanitarij in higiene

Več kot 300.000 otrok, mlajših od 5 let, je lani umrlo zaradi diarejskih bolezni, povezanih z omejenim dostopom do neoporečne vode, sanitarij in higiene

15. oktobra obeležujemo svetovni dan umivanja rok. Med tem, ko se na Haitiju širi kolera, novi izbruhi te bolezni pa so se pojavili tudi v Jemnu, UNICEF poziva otroke, družine in skupnosti, da umivanje rok z milom postane navada. S tem preprostim dejanjem lahko namreč pomagamo preprečiti širjenje smrtonosnih bolezni.

Lani je več kot 300.000 otrok, mlajših od 5 let, umrlo zaradi diarejskih bolezni, povezanih z omejenim dostopom do varne pitne vode in sanitarij – to pomeni več kot 800 otrok na dan. Številne od teh bolezni bi lahko preprečili s preprostim dejanjem kot je umivanje rok z milom. »Vsako leto 1,4 milijona otrok umre zaradi pljučnice in diareje - bolezni, ki bi ju lahko v veliki meri preprečili,« je povedal Sanjay Wijesekera, vodja UNICEF-ovih programov za vodo, sanitarije in higieno. »Gre za osupljivo statistiko, ki bi jo lahko spremenili, če bi otroke in družine spodbudili k umivanju rok. Znano je, da lahko umivanje rok z milom pred obrokom in po uporabi stranišča zmanjša verjetnost za pojav diarejskih infekcij za več kot 40 odstotkov. Umivanje rok je preprost in poceni preventivni ukrep, ki lahko rešuje življenja.« Pravilno umivanje rok prispeva tudi k razvoju otrok v širšem pomenu, saj jim omogoča, da obiskujejo pouk, bolni otroci pa ostajajo doma in zamujajo dragoceno priložnost za izobraževanje.


Šolski plakat v Gvineji, ki ozavešča o pravilnem umivanju rok.

Na Haitiju, kjer se spopadajo s slabo infrastrukturo za vodo in sanitarije ter izbruhom kolere, se je od 4. oktobra, ko je državo zajel orkan, število primerov, kjer obstajata sum za kolero in akutno diarejo, močno povečalo. »Obstaja verjetnost širjenja kolere na območja, kjer je bila pred orkanom komajda prisotna. Najbolj so ogroženi otroci, ki so že tako med ranljivimi prebivalci te države,« opozarja Marc Vincent, UNICEF-ov predstavnik na Haitiju.

Da lahko umivanje rok predstavlja razliko med življenjem in smrtjo, so se na lastne oči prepričali tudi košarkaš Boštjan Boki Nachbar, televizijski voditelj in novinar Seku Mady Conde in Nejc Oblak, ambasador mladih pri kampanji Emergency Lessons, ki so konec maja z ekipo UNICEF-a Slovenija obiskali Gvinejo. V okviru omenjene kampanje, ki ozavešča o pomenu izobraževanja za otroke v kriznih žariščih, so obiskali šole in otroke, ki jih je zaznamovala ebola. Obvezno umivanje rok, ki so se ga otroci naučili v šoli, in svoje znanje prenesli domov, je v Gvineji predstavljalo enega ključnih ukrepov pri preprečevanju širjenja smrtonosnega virusa ebole.


Otroci v Gvineji pri obveznem umivanju rok. Foto: Tomaž Bergoč, UNICEF Slovenija

Dejstva o umivanju rok:

  • 1 gram fekalij vsebuje 100 milijard bakterij.
  • Le približno 1 od 5 ljudi na svetu si po uporabi stranišča umije roke.
  • Vsako leto 1,7 milijona otrok umre pred 5. letom starosti zaradi diareje in pljučnice. 
  • Ko si otroci po uporabi stranišča ali pred obrokom umijejo roke, zmanjšajo verjetnost za pojav diarejskih infekcij za več kot 40 odstotkov.
  • Akutne respiratorne infekcije kot je pljučnica so vodilni razlog za smrtnost otrok, mlajših od 5. leta starosti.
  • Umivanje rok z milom po uporabi stranišča in pred obrokom lahko med otroki za četrtino zmanjšajo verjetnost za pojav pljučnice.