UNICEF ob začetku novega šolskega leta v Jemnu poziva k večji varnosti šol

UNICEF ob začetku novega šolskega leta v Jemnu poziva k večji varnosti šol

Ta teden otroci v Jemnu pričenjajo z novim šolskim letom. UNICEF poziva vse strani, vpletene v konflikt, k zaščiti šol.

Vse od začetka konflikta, ki je v Jemnu izbruhnil pred 18 meseci, so napadi na šolarje, učitelje in infrastrukturo za izvajanje izobraževanja pustili uničujoče posledice na izobraževalnem sistemu v državi ter ovirali priložnosti za učenje milijonov otrok.

»Otroci so bili ubiti na poti do šole ali med poukom,« je povedal Julien Harneis, predstavnik UNICEF-a v Jemnu. »Vse strani, vpletene v konflikt, bi se morale izogniti napadom na otroke in šole ter dati izobraževanju priložnost.« Zaradi nasilja in zaprtja šol več kot 350.000 otrok v prejšnjem šolskem letu ni moglo nadaljevati z izobraževanjem, v celoti pa več kot 2 milijona otrok ni obiskovalo pouka. »Otroci, ki ne obiskujejo šole, tvegajo rekrutacijo v oborožene skupine,« je povedal Harneis. Od izbruha konflikta marca 2015 so Združeni narodi potrdili 1.210 primerov rekrutacije otrok v bojne skupine; nekateri otroci so bili stari komaj 8 let.

UNICEF tudi ocenjuje, da je 2.108 šol v državi neprimernih za uporabo. Gre za poškodovane ali uničene objekte, objekte, ki sedaj služijo za nastanitev notranje razseljenih oseb ali pa jih uporabljajo v vojaške namene. UNICEF podpira kampanjo Back-to-School (nazaj v šolo), ki otrokom zagotavlja priložnost za učenje. Med drugim kampanja zajema prenovo skoraj 700 poškodovanih šol ter zagotavlja novo šolsko pohištvo, pripomočke in šolske torbe. Da bi lahko učencem pomagali pri spopadanju z grozljivimi posledicami konflikta, je učiteljem omogočeno izobraževanje za nudenje psihosocialne pomoči.

»Prenavljamo šole, ki so bile poškodovane, in zagotavljamo šotore, ki služijo kot začasne učilnice, da lahko otroci nadaljujejo z izobraževanjem,« je povedal Harneis. V zadnjem letu in pol je UNICEF več kot 575.000 šoloobveznim otrokom zagotovil izobraževalne materiale in psihosocialno pomoč, v sodelovanju s partnerju pa je več kot 600.000 otrokom pomagal pri opravljanju izpitov.

UNICEF za vzpostavitev in popravilo poškodovanih šol, zagotovitev virov za poučevanje in učenje, izobraževanje učiteljev in javnih delavcev, ki bodo zagotavljali psihosocialno pomoč, ter izvajanje kampanje Back-to-School potrebuje 34 milijonov dolarjev.

Fotografija: Brata, ki sta morala zaradi konflikta zapustiti dom, med zajtrkom v eni od šol v soseski Salah v mestu Taiz v Jemnu. Na tisoče družin je bilo prisiljenih zapustiti svoje domove v mestu in zavetje poiskati na obrobju. Avtor: UNICEF/Mahyoob