Boštjan Nachbar o pomenu izobraževanja iz žarišča ebole

Boštjan Nachbar o pomenu izobraževanja iz žarišča ebole

Boštjan Nachbar, Seku Mady Conde in Nejc Oblak so se z UNICEF-om Slovenija konec maja obiskali nekdanja žarišča ebole v Gvineji. Svoje vtise je ekipa strnila v videu, ki ga je javnosti predstavila danes.

Gvinejo so obiskali v okviru kampanje Emergency Lessons, ki ozavešča o pomenu izobraževanja za otroke v kriznih razmerah. V tamkajšnjih šolah so se prepričali, da je izobraževanje na teh območjih tako pomembno kot hrana in zdravila, saj lahko pomeni razliko med življenjem in smrtjo.

V državi so med njihovim obiskom razglasili uraden konec epidemije ebole, zaradi katere so številne šole zaprle svoja vrata. Osnovna šola v Pamelapu, ki so jo obiskali, pa je v času ebole pogumno nadaljevala s poukom. Z izobraževanjem o eboli in preventivnih ukrepih, kot sta pravilno in redno umivanje rok ter merjenje telesne temperature, so v Pamelapu dosegli, da nihče od 305 učencev ni zbolel za to smrtonosno epidemijo. So pa otroci, kot je 12-letni Almamy, ki jim je zaupal svojo žalostno zgodbo, preživeli travmatično izkušnjo izgube svojih bližnjih zaradi ebole. Kljub težkim usodam otrok, so Gvinejo zapustili optimistični. »Zelo sem hvaležen. Počutim se privilegiranega, da sem imel priložnost obiskati šolo v Pamelapu in se družiti z novimi prijatelji. Po tem, ko sem videl, koliko znanja imajo otroci o bolezni, kako pozitivno gledajo na življenje in kako radi se učijo, sem prepričan, da jih čaka svetla prihodnost,« je povedal Boštjan Nachbar v videu, v katerem je svoj glas posodil tudi Seku Mady Conde.