Slovenija gosti Največjo svetovno učno uro, ki otroke in mlade uči in spodbuja k zavzemanju za spremembe

Šolarji v Sloveniji se bodo tudi letos pridružili milijonom otrok v več kot 100 državah po svetu, ki sodelujejo v pobudi Največja svetovna učna ura. Pobudo, ki otroke uči o ciljih trajnostnega razvoja, sprejetih na posebnem zasedanju Generalne skupščine ZN septembra 2015, so že drugo leto zapored lansirali UNICEF in partnerji.

Največja svetovna učna ura nagovarja otroke in mlade k razpravi o vlogi, ki jo lahko igrajo pri doseganju ciljev trajnostnega razvoja ter jih navdihuje k aktivnostim v lokalnih skupnostih. Pobuda bo v naslednjih dneh znova zaživela tudi v šolskih učilnicah v Sloveniji, kjer bodo učenci tekom celega šolskega leta dobili priložnost za izumljanje, inoviranje in aktivizem na področju ciljev trajnostnega razvoja.

S pomočjo kreativnih in izobraževalnih materialov, ki so posebej prilagojeni za otroke med 4. in 14. letom starosti, imajo otroci edinstveno priložnost za izobraževanje o ciljih trajnostnega razvoja, kot so promocija enakosti spolov, odpravljanje ekstremne revščine povsod po svetu, boj proti podnebnim spremembam in omogočanje priložnosti za primarno in sekundarno izobraževanje otrok. Pobuda otroke spodbuja, da postanejo odgovorni prebivalci sveta in so aktivni člani v lokalnih skupnostih. Učenje je mogoče na več tematskih področjih kot so znanost, geografija, državljanska vzgoja in tehnologija ter prek raziskovanja pomembnih svetovnih vprašanj kot so človekove pravice, revščina in podnebne spremembe.

Med letošnjimi učnimi gradivi, ki se osredotočajo na cilj trajnostnega razvoja št. 5: »Doseči enakost spolov ter krepiti vlogo vseh žensk in deklic«, je tudi nov animiran video, v katerem sta združila moči Sir Ken Robinson, svetovno priznani strokovnjak za izobraževanje, in Emma Watson, priljubljena igralka in podpornica pobude. Video si lahko ogledate spodaj:UNICEF je kot ustanovni partner pobude lani pomagal omogočiti »Največjo svetovno učno uro« v 25 jezikih, za več kot 500 milijonov otrok in v več kot 150 državah. V letošnje izvajanje pobude bodo vključeni tudi svetovni voditelji in ministri v nekaterih sodelujočih državah.