Otroci, o svojih stiskah lahko spregovorite v Varnih točkah

Otroci, o svojih stiskah lahko spregovorite v Varnih točkah

UNICEF Slovenija ob začetku novega šolskega leta otrokom sporoča, da se lahko v primeru stiske ali težav vse leto zatečejo po pomoč v UNICEF-ove Varne točke. V 74 krajih po vsej Sloveniji jih lahko naštejemo že preko 600. Na prvi šolski dan je sevniške šolarje obiskal Boštjan Gorenc Pižama, ki je tudi promotor Varnih točk.

Varne točke so posebej označeni javni prostori, ki so prostovoljno pripravljeni nuditi pomoč otrokom in mladostnikom v stiski: če so se izgubili, jim grozijo sovrstniki, ne morejo priti domov oziroma bi želeli priti v stik s starši …


UNICEF-ove Varne točke lahko prepoznamo po posebni nalepki, smejoči se hišici, ki je nameščena na vidno mesto ob vhodu.

Nahajajo se v javno dostopnih prostorih kot so mladinski center, policija, lekarna, knjižnica, zavarovalnice, banke, cvetličarna, trgovina itd., v njih pa lahko skupaj že več kot 1300 posameznikov otrokom nudi trenutno zaščito, pomoč ali zgolj nasvet v stiski. Na izobraževanju, ki ga za osebje v Varnih točkah organizira UNICEF Slovenija, so je moč seznaniti z ustreznimi oblikami pomoči otrokom v težavah in usposobiti za nudenje pomoči otrokom. Osebje v Varnih točkah v projektu sodeluje prostovoljno, s svojo srčnostjo in prizadevnostjo pa pomaga otrokom v težavah.


Na prvi šolski dan je sevniške šolarje obiskal Boštjan Gorenc Pižama, ki je tudi promotor UNICEF-ovih Varnih točk.

»Vsi – odrasli in otroci – se včasih znajdemo v stiski – večji ali manjši. Pomembno je, da o težavah spregovorimo z osebo, ki ji lahko zaupamo. Otroci lahko v Varnih točkah brez strahu spregovorite o svojih težavah, saj vas tam čakajo ljudje, ki vam bodo prisluhnili in vam pomagali. Četudi se vam morda kakšna od težav zdi nepremostljiva, jo lahko s skupnimi močmi razblinimo in jo naredimo znosnejšo,« otrokom sporoča Boštjan Gorenc Pižama, promotor UNICEF-ovega projekta Varne točke. Priljubljeni komik, literarni, gledališki, televizijski in radijski ustvarjalec je na prvi šolski dan ponovno sedel v šolske klopi, saj je obiskal Osnovno šolo Sava Kladnika Sevnica in učence opozoril na Varne točke v njihovem kraju.


Četudi se vam morda kakšna od težav zdi nepremostljiva, jo lahko s skupnimi močmi razblinimo in jo naredimo znosnejšo,« otrokom sporoča Boštjan Gorenc Pižama, promotor UNICEF-ovega projekta Varne točke.

V Varne točke po vsej Sloveniji se na leto zateče več sto otrok. Lani so zabeležili 47 obiskov otrok, ki so se znašli v resnejših težavah, ko je bilo potrebno posredovanje strokovnih služb kot so šola, policija ali center za socialno delo, saj so primeri zajemali medvrstniško nasilje, nadlegovanje, družinske spore. V več kot 150 primerih so se otroci znašli v manjših težavah. Slednjih je bilo še več, vendar vseh primerov manjših težav oz. obiskov osebje v točkah ne beleži. Včasih otroci Varne točke obiščejo, ker potrebujejo prijazen pogovor ali zgolj iz radovednosti, kako je točka videti. Od leta 2003, odkar obstajajo Varne točke v Sloveniji, beležimo tudi primer suma spolne zlorabe in 10 primerov nadlegovanj.

UNICEF-ove Varne točke lahko prepoznamo po posebni nalepki, smejoči se hišici, ki je nameščena na vidno mesto ob vhodu. Seznam Varnih točk po Sloveniji je na voljo tukaj.