Ženske in dekleta morajo ogromno svojega časa posvetiti zbiranju vode

Ženske in dekleta morajo ogromno svojega časa posvetiti zbiranju vode

UNICEF opozarja, da 200 milijonov ur, ki so jih ženske in dekleta vsak dan primorane nameniti iskanju in zbiranju vode, predstavlja veliko zapravljanje njihovega dragocenega časa. V času, ko obeležujemo svetovni teden vode, so se v Stockholmu zbrali strokovnjaki, ki si prizadevajo izboljšati dostop do vode po vsem svetu.

»Samo predstavljajte si: 200 milijonov ur pomeni 8,3 milijona dni ali 22.800 let,« opozarja Sanjay Wijesekera, globalni vodja UNICEF-ovih programov za vodo, sanitarije in higieno. »Ko voda ni na dosegu roke in jo mora nekdo zbrati, so ta »nekdo« največkrat ženske in dekleta, ki plačujejo s svojim časom in izgubljenimi priložnostmi.«

Trajnostni razvojni cilj ZN za vodo in sanitarije si prizadeva za univerzalen in pravičen dostop do varne in cenovno dostopne pitne vode do leta 2030. Prvi korak je zagotoviti vsakemu posamezniku osnovno storitev v obsegu 30 minut (za pot do vode in nazaj). Dolgoročni cilj pa je zagotoviti varno vodo v vsakem domu. Po ocenah ZN so za 29 odstotkov populacije v podsaharski Afriki (37 odstotkov na podeželju in 14 odstotkov v mestih) izboljšani vodni viri s pitno vodo oddaljeni 30 minut ali več minut. V podsaharski Afriki ena pot po vodo in nazaj v povprečju traja 33 minut na podeželju in 25 minut v mestu. V Aziji ta v povprečju traja 21 minut na podeželju in 19 minut v mestu. V Mavretaniji, Somaliji, Tuniziji in Jemnu ena pot traja več kot eno uro.

Študija v 24 državah podsaharske Afrike je pokazala, da je v primerih, ko je za pot po vodo in nazaj potrebnih več kot 30 minut, za zbiranje vode odgovornih okoli 3,36 milijona otrok in 13,54 milijona žensk. Po ocenah ZN v Malaviju ženske, ki zbirajo vodo, v povprečju porabijo 54 minut, moški pa le 6 minut. V Gvineji in Tanzaniji povprečen čas zbiranja vode za ženske znaša 20 minut, kar je dvakrat toliko kot za moške.

Oportunitetni stroški za ženske so visoki in imajo daljnosežne posledice. Gre za občutno skrajšanje časa, ki ga lahko ženske preživijo s svojimi družinami ter namenijo za varstvo otrok, opravljanje drugih gospodinjskih del in prostočasne aktivnosti. Tako za fante in dekleta lahko zbiranje vode pomeni manj časa za izobraževanje, včasih pa popolnoma prepreči obiskovanje pouka.

Zbiranje vode lahko vpliva na zdravje celotne družine, še posebej otrok. Tudi če je voda zbrana iz varnega vira, njen prevoz in skladiščenje povečujeta tveganje za kontaminacijo s fekalijami. To povečuje tveganje za diarejo, ki je četrti najpogostejši vzrok smrti pri otrocih, mlajših od 5 let, in vodilni vzrok za kronično podhranjenost ali zaostajanje v rasti, kar vpliva na 159 milijonov otrok po vsem svetu. Več kot 300.000 otrok, mlajših od 5 let, vsako leto umre zaradi diareje, ki je posledica slabih higienskih razmer, slabe higiene ali uporabe vode, ki ni varna – to pomeni več kot 800 otrok na dan.

»Ne glede na to, kje se posameznik nahaja, dostop do čiste pitne vode pomembno vpliva na njegovo življenje,« meni Wijesekera. »Potrebe so jasne, cilji so jasni. Ženskam in otrokom ne bi bilo treba nameniti toliko časa za to osnovno človekovo pravico.«

Fotografija: Otroci nosijo pitno vodo iz bližnjega vodnjaka v okrožju Pader v Ugandi. Avtor: UNICEF/Bongyereirwe