Tvegajo vse, da bi pobegnili nasilju tolp in revščini

Tvegajo vse, da bi pobegnili nasilju tolp in revščini

UNICEF poroča o grozljivih potovanjih otrok beguncev in migrantov iz Srednje Amerike

Vsak mesec na tisoče otrok iz Srednje Amerike na poti do ZDA, kjer si želijo poiskati zavetje pred brutalnimi tolpami in zadušljivo revščino, tvega, da postanejo žrtve ugrabiteljev, tihotapcev ali posiljevalcev ali pa izgubijo življenje. UNICEF v najnovejšem poročilu opozarja, da trendu ni videti konca.

  • V prvih 6 mesecih leta 2014 je bilo na meji z ZDA prijetih več kot 44.500 otrok brez spremstva. V enakem obdobju leta 2015 je število padlo na skoraj 18.500, v letošnjem letu do junija pa zopet naraslo na skoraj 26.000.
  • 16.000 otrok iz El Salvadorja, Gvatemale in Hondurasa je bilo pridržanih v Mehiki v prvih šestih mesecih letošnjega leta.
  • Podatki kažejo, da je za otroke brez spremstva, ki pri zaslišanju na imigracijskem sodišču v ZDA nimajo odvetnika (takih je 40 odstotkov), bolj verjetno, da bodo deportirani, v primerjavi s tistimi, ki imajo odvetnika. V nedavnih primerih je bilo deportiranih 40 odstotkov otrok brez odvetnika in 3 odstotki otrok z odvetnikom.

Ti otroci – mnogi od njih potujejo brez spremstva odraslih – so ranljivi in potrebujejo zaščito vsak korak poti: v domovih v El Salvadorju, Gvatemali in Hondurasu (ki so med državami z najvišjimi stopnjami umorov na svetu), med prečkanjem Mehike in ko prispejo v ZDA, opozarja UNICEF v poročilu »Razbite sanje – Nevarno potovanje otrok iz Srednje Amerike v ZDA« (v izvirniku Broken Dreams – Central American children’s dangerous journey to the United States).

»Srce parajoče je, da se ti otroci – večji del med njimi so najstniki, nekateri pa so še mlajši – podajajo na izjemno naporno in nevarno pot v iskanju varnosti in boljšega življenja,« je povedal Justin Forsyth, UNICEF-ov namestnik izvršnega direktorja. »Ta tok mladih beguncev in migrantov opozarja na to, kako pomembno je odpravljanje nasilja in slabih socialno-ekonomskih razmer v njihovih državah izvora.«

V prvih 6 mesecih letošnjega leta je bilo na meji med Mehiko in ZDA prijetih skoraj 26.000 otrok brez spremstva in skoraj 29.700 ljudi, ki so potovali kot družina (pri čemer večino predstavljajo matere in otroci). Na tisoče jih nikoli ne doseže meje, saj so aretirani, ugrabljeni, žrtve tihotapcev, umorjeni ali kako drugače podležejo neizprosnim pogojem na poti.

Otroci brez spremstva, ki so prijeti na meji z ZDA, so deležni zaslišanja na imigracijskem sodišču, niso pa upravičeni do odvetnika, ki bi jim ga dodelilo sodišče. Otroci, ki potujejo s starši, tvegajo hitro deportacijo ali več mesecev pripora. Otroci, ki so deportirani, pa se soočajo s tveganji kot so napadi ali umori s strani tolp, katerim so želeli ubežati.

UNICEF zagovarja stališče, da otroci migranti in begunci ne bi smeli biti v priporu, kakršnakoli oblika pripora pa bi morala biti zadnja možnost in za najkrajši možni čas. Otroci bi prav tako morali imeti poln dostop do zdravstvenih in drugih storitev, omogočeno bi jim moralo biti bivanje z družinami, v kolikor je to mogoče. 

Skupaj s partnerji želi UNICEF vplivati na razloge za migracije, prek podpore vlad, ki si prizadevajo izboljšati življenja otrok, ter pomoči pri odpravljanju nasilja v skupnostih v izvornih državah. UNICEF prav tako krepi storitve, ki zmanjšujejo ranljivost otrok zaradi nasilja, pri čemer poudarja izobraževanje in zdravje. Prek pomoči vladam se UNICEF zavzema za zaščito otrokovih pravic na njihovi poti in v izvornih državah po deportaciji.

»Zavedati se moramo, da so otroci, ne glede na to, kakšen je njihov status, v prvi vrsti in predvsem otroci. Imamo dolžnost, da jih obvarujemo v zdravem in varnem okolju,« je dejal Forsyth.

Poročilo je na voljo tukaj.

Fotografija: 12-letni Angel in njegova 4-letna sestra Valeria iz El Progresa v Hondurasu. Skupaj z očetom Pedrom in še dvema njegovima mladoletnima otrokoma so ju ugrabili v Mehiki, na poti do Houstona v ZDA, kjer dela Pedrova žena. Avtor fotografije: UNICEF/Zehbrauskas