Orkan Earl je prizadel tri četrtine otrok v Belizeju

Življenja otrok ogrožajo pomanjkanje čiste vode, slabe sanitarije in prisotnost aligatorjev v tekočih vodah.

V četrtek je Belize prizadel orkan Earl. Njegove posledice čuti 110.000 otrok, od tega jih je okoli 27.000 mlajših od 5 let. Pomanjkanje čiste pitne vode, slabe sanitarije in nevarnost zemeljskih plazov, skupaj z nevarnostjo, ki jo predstavljajo aligatorji in kače v tekočih vodah na poplavljenih območjih, ogrožajo varnost najranljivejših otrok v tej državi. 

Orkan prve stopnje je Belize zajel južno od istoimenskega obmorskega pristanišča v zgodnjih četrtkovih urah. V obliki tropske nevihte se je nato razširil po državi, kjer je povzročil uničenje na tisoče domov. UNICEF je opravil prvo oceno škode, ki jo Earl je povzročil v nekaterih najranljivejših skupnostih na jugu mesta Belize. S terena poročajo, da je bilo na stotine družin prisiljenih poiskati zavetje pri sorodnikih, sosedih ali v javnih zavetiščih, ki jih je vzpostavila država. Mnoge družine so zaradi poplav in močnega vetra izgubile svoje domove in imetje.

“Škoda, ki jo je povzročil orkan Earl, je ogrozila varnost in življenja najranljivejših otrok v Belizeju,” opozarja Ivan Yerovi, predstavnik UNICEF-a v tej državi. Čeprav so mnoge družine zavetje poiskale še preden je državo zajel orkan, so se nekateri odločili, da vseeno ostanejo doma. Njihovi domovi so sedaj uničeni, zato jim ne preostane drugega, kot bivanje v javnih zatočiščih. “Naša prioriteta je zagotovitev varnega in otrokom prijaznega okolja za otroke in družine, ki so izgubili domove. Omogočiti jim je potrebno čisto pitno vodo, otroke pa čim prej vrniti v proces izobraževanja,” nadaljuje Yerovi.

UNICEF si prizadeva, da bi otrokom in družinam, ki nujno potrebujejo osnovne storitve, zagotovil dostop do čiste vode, sanitarij in higiene. Organizacija načrtuje nudenje podpore pri izobraževanju in psihosocialni pomoči za otroke, ki so morali zapustiti svoje domove, prizadevala pa si bo tudi, da postanejo javna zavetišča otrokom prijaznejša. 

Premier Belizeja, Dean Oliver Barrow, je potrdil, da orkan v državi ni povzročil smrtnih žrtev. Nacionalna organizacija za upravljanje kriznih razmer (NEMO) je razglasila konec nevarnosti za državo. Oblasti in organizacije, ki nudijo pomoč po državi, pa nadaljujejo z iskanjem in reševanjem ljudi, zagotavljanjem storitev zdravstvenega varstva in nudenjem zavetja, čiščenjem cest, obnavljanjem javnih služb ter pregledom letališč in pristanišč.