UNICEF-ov ambasador Ewan McGregor  je obiskal otroke v Iraku

UNICEF-ov ambasador Ewan McGregor je obiskal otroke v Iraku

UNICEF-ov ambasador Ewan McGregor je prejšnji teden odpotoval v severni Irak. Bil je priča posledicam, ki jih konflikti puščajo na otrocih iz Iraka, ki so morali zapustiti svoje domove, in otrocih beguncih iz Sirije, ki so se zatekli v Irak. Deset tisoče otrok je izgubilo življenja, utrpelo poškodbe, bilo ločenih od svojih družin, prisiljenih v delo, mučenih ali rekrutiranih v bojne skupine.

Med obiskom je McGregor odpotoval v kamp Debaga, kjer se je srečal z družinami, ki so pobegnile nasilju na področju, ki obdaja mesto Mosul na severu države. V kampih in skupnostih v Erbilu se je srečal tudi s sirskimi begunci in notranje razseljenimi družinami iz Iraka.

Razmere za otroke v Iraku postajajo vse bolj obupne. Okoli 3,6 milijona otrok – 1 od 5 – je resno ogroženih zaradi smrti, poškodb, spolnega nasilja, ugrabitev in rekrutacij v oborožene skupine. Številni so iztrgani od družin in prisiljeni pobegniti brez spremstva. Pogosto se podajajo na nevarne poti, na katerih so lahka tarča prekupčevalcev.

»Otroci, ki so morali zaradi konfliktov zapustiti svoje domove, so lahko prepuščeni samim sebi – lahko so brez družine in so izpostavljeni nevarnostim. Noben otrok ne bi smel biti sam. Veliko otrok, ki sem jih spoznal v Iraku, je bilo prisiljenih zapustiti svoje domove, pri čemer so na nevarnih poteh tvegali svoja življenja in bili izpostavljeni nepredstavljivim grozodejstvom,« pravi UNICEF-ov ambasador Ewan McGregor»Svet se sooča z begunsko krizo brez primere in storiti je potrebno več, da zaščitimo to izjemno veliko število otrok, ki so jih konflikti iztrgali stran od svojih domov.«

»Spoznal sem deklico Mirno, ki mi je zaupala, da je njena družina več kot leto dni spala v zapuščenem, napol zgrajenem nakupovalnem centru. Lokalni prebivalci so njeni družini darovali hrano, oblačila in pripomočke ter toplo sprejeli tiste, ki so morali zapustiti svoje domove. To gesto humanosti bi morali posnemati tudi drugje, še posebej v naših lokalnih skupnostih. Na nas je, da povemo prijateljem, sosedom in vladam, da so begunci dobrodošli.«

Voditelji iz vsega sveta bodo o svetovni begunski krizi razpravljali septembra na dveh ključnih vrhovih v New Yorku. UNICEF jih poziva, da pri sprejemanju svojih zavez za zaščito otrok uporabijo svojo moč, sočutje in drznost.

McGregor je bil v Iraku priča programom, s katerimi UNICEF pomaga družinam, ki bežijo iz Mosula - s hrano, z vodo, s storitvami za zaščito otrok in z zdravstveno oskrbo. Veliko ljudi, ki jih je McGregor srečal na poti, je bilo pred tem že več kot dve leti ujetih ter ni imelo dostopa do zdravstvene oskrbe, izobraževanja ali osnovnih storitev.

UNICEF si prizadeva, da bi zaščitil otroke v Iraku in Siriji, dostavlja življenjsko pomembno hrano, čisto vodo in cepiva ter zagotavlja storitve za izobraževanje in psihosocialno pomoč. Kljub temu humanitarna pomoč žal ne dohaja ogromnih potreb otrok na tem območju.

Avtor fotografij: UNICEF/Modola