Dvanajstkratno povečanje števila okužb z virusom Zika, odkar je Ekvador prizadel potres

Dvanajstkratno povečanje števila okužb z virusom Zika, odkar je Ekvador prizadel potres

UNICEF skupaj s partnerji podpira vlado pri ozaveščanju prebivalcev in zagotavlja potrebno pomoč na terenu

Tri mesece po potresu v Ekvadorju se je število okužb z virusom Zika povečalo iz 92 na 1.106 primerov po vsej državi. Največje povečanje beležijo območja, ki jih je prizadel potres.

Podatki iz Ekvadorja, zbrani na nacionalni ravni, kažejo, da je do kar 80 odstotkov vseh primerov okužb z virusom Zika prišlo v provinci Manabi, ki je v aprilskem potresu utrpela največ škode. Po potresu sta k povečanemu tveganju za okužbe prispevali velika količina stoječih vodah in velika koncentracija razseljenih oseb.

Ženske med 15. in 49. letom starosti je virus najbolj prizadel, saj je v Manabiju v tej skupini kar 509 primerov okužb. Čeprav še ni bilo odkrite povezave med Ziko in mikrocefalijo pri novorojenčkih, poročajo o 73 potrjenih primerih nosečnic z Zika virusom. »Nujno je potrebno povečati preventivne aktivnosti v boju proti Ziki, in s tem zmanjšati vpliv virusa na otroke in njihove družine,« opozarja Grant Leaity, UNICEF-ov predstavnik v Ekvadorju.

UNICEF skupaj z Ministrstvom za javno zdravje izvaja kampanjo za ozaveščanje o preventivi, skupaj z Ministrstvom za šolstvo pa sodeluje pri pripravi izobraževalnega gradiva za preventivo za učitelje in učence. Poleg tega bo za nosečnice in družine na najbolj prizadetih območjih zagotovil impregnirane mreže za zaščito pred komarji, pakete za osebno higieno in pripomočke za čiščenje vode.

Na območjih, ki jih je prizadel potres, je UNICEF zagotovil začasne prostore za učenje za 12.000 otrok ter 590 kompletov »Šola v škatli« za učitelje, za poučevanje dodatnih 23.600 otrok. Skupaj s humanitarnimi partnerji je UNICEF zagotovil varno vodo, sanitarije in higienske pripomočke za okoli 250.000 ljudi. Razdeljenih je bilo 350.000 cinkovih tablet za 12.500 otrok, mlajših od 5 let, mikrohranila za več kot 80.000 otrok in več kot 250.000 doz vitamina A za preprečevanje podhranjenosti in povezanih zdravstvenih tveganj. Več kot 20.000 otrok je prejelo psihosocialno podporo.

Fotografija: 
18-letna Maria Isiabel Zambrano Garcia iz San Aleja v provinci Manabi v Ekvadorju, bo za svojo družino skuhala večerjo s pomočjo vode iz soda. Sod pokrivajo, da bi ga zaščitili pred komarji in drugimi insekti. Kljub temu, da je Maria okužena z virusom Zika, za zaščito sebe in svoje družine uporablja mreže proti komarjem.  Avtor: UNICEF/Troppoli