Skoraj četrt milijona otrok v zvezni državi Borno v Nigeriji je močno podhranjenih

Skoraj četrt milijona otrok v zvezni državi Borno v Nigeriji je močno podhranjenih

Skoraj četrt milijona otrok v zvezni državi Borno v severovzhodni Nigeriji je močno podhranjenih in jim grozi smrt, opozarja UNICEF. Država, v kateri deluje skrajna islamistična skupina Boko Haram, se še vedno spopada s humanitarno krizo.

Ko območja na severovzhodu države postajajo dostopna za nudenje humanitarne pomoči, je obseg prehranske krize – skupaj z njenimi posledicami na otrocih – še bolj očiten.

Agencija ZN za otroke poziva partnerje, da se pridružijo humanitarnemu odzivu v Nigeriji, donatorje pa, da čim prej zagotovijo vire pomoči.

244.000 otrok v Bornu trpi zaradi hude akutne podhranjenosti. Če ne bodo deležni zdravstvene oskrbe, jih bo po ocenah umrlo 49.000 (skoraj 1 od 5).

»Okoli 134 otrok bo v povprečju vsak dan umrlo zaradi vzrokov, povezanih z akutno podhranjenostjo, če ne bomo ukrepali pravočasno,« opozarja Manuel Fontaine, UNICEF-ov regionalni direktor za zahodno in osrednjo Afriko, ki je nedavno obiskal Borno. »Partnerji in donatorji morajo narediti korak naprej in preprečiti umiranje otrok. S krizo takšnega obsega se nihče ne more spopasti sam.«

Med obiskom območij, ki jih je še nedavno nadzorovala skupina Boko Haram, sedaj pa so dostopna za nudenje humanitarne pomoči, je bil Fontaine priča uničenim mestom, v katerih prebivajo posamezniki in družine, ki so morali zapustiti svoje domove, sedaj pa se spopadajo še s pomanjkanjem primernih sanitarij, vode in hrane. Na tisoče otrok je slabotnih in nujno potrebujejo pomoč.

»Dva milijona ljudi v Bornu še vedno ni mogoče doseči, kar pomeni, da je dejanski obseg krize še večji,« pravi Fontaine. »Na terenu so organizacije, ki nudijo pomoč in dobro opravljajo svoje delo, vendar nihče od nas ni zmožen nuditi dela v obsegu in kakovosti, kot ju zahteva situacija. Pomoč je potrebno okrepiti.«

Skupaj s partnerji UNICEF omogoča pregled in zdravljenje otrok, ki so podhranjeni, ter izboljšuje dostop do vode in sanitarij. Humanitarni odziv UNICEF-a vključuje tudi zagotavljanje zdravstvene oskrbe, cepljenja, izobraževanja in psihološke podpore otrokom, ki jih je prizadelo nasilje.

V začetku letošnjega leta je UNICEF za odziv na humanitarno krizo v severovzhodni Nigeriji zaprosili za 55,5 milijona dolarjev, do sedaj pa je prejel le 23 milijonov, kar predstavlja 41 odstotkov. Ko bo UNICEF-u v prihajajočih tednih omogočen dostop do novih območij, ki nujno potrebujejo humanitarno pomoč, je moč pričakovati, da se bodo potrebe po finančni podpori odziva v Nigeriji še povečale.

Fotografija: Zdravstveni pregled za ugotavljanje podhranjenosti v kampu Dalori za notranje razseljene osebe v zvezni državi Borno v Nigeriji. Avtor: UNICEF/Esiebo