UNICEF: Virus HIV in aids še naprej ogrožata otroke in mlade

UNICEF: Virus HIV in aids še naprej ogrožata otroke in mlade

Agencija ZN za otroke na Mednarodni konferenci o aidsu o primerih dobre prakse in inovacijah

Med 18. in 22. julijem v Durbanu v Južni Afriki poteka 21. Mednarodna konferenca o aidsu. UNICEF opozarja, da je kljub velikemu napredku v boju s pandemijo HIV/aids na globalni ravni, potrebnega še veliko dela na področju zaščite otrok in mladih pred okužbo, boleznijo in smrtjo.

Od leta 2000 so usklajeni ukrepi za preprečevanje prenosa okužbe z matere na otroka (PMTCT) v državah z veliko pogostostjo virusa HIV/aidsa, za približno 70 odstotkov znižali stopnjo prenosa okužbe na svetovni ravni. Gre za države podsaharske Afrike, ki nosijo največje breme okužb in smrti zaradi virusa HIV/aidsa. V zadnjih 15 letih so programi PMTCT preprečili okoli 1,6 milijona novih okužb z virusom HIV pri otrocih na globalni ravni, zagotavljanje protiretrovirusnega zdravljenja pa je rešilo 8,8 milijona življenj (posamezniki različnih starosti). UNICEF kljub temu opozarja na zaskrbljujočo stopnjo umiranja adolescentov zaradi aidsa.

»Po vseh rešenih življenjih in izboljšanih življenjskih pogojih, ki so posledica preventive, zdravljenja in nege; po vseh bitkah, dobljenih nad predsodki o bolezni in nevednostjo; in po vseh mejnikih, ki so bili doseženi, je aids še vedno vzrok številka dve za smrtnost posameznikov, starih od 10 do 19 let po vsem svetu – in številka ena v Afriki,« opozarja Anthony Lake, izvršni direktor UNICEF-a.

Od leta 2000 se je med adolescenti, starimi od 15 do 19 let, število smrti, povezanih z aidsom, več kot podvojilo. Na globalni ravni je bilo v letu 2015 med mladimi v tej starostni skupini vsako uro v povprečju 29 novih okužb. UNICEF je zaskrbljen, da bodo projekcije naraščanja števila okužb v tej populaciji pomenile naraščanje števila okužb na globalni ravni. Med posebej ranljivimi so dekleta, ki prestavljajo 65 odstotkov novih okuženih med adolescenti na svetovni ravni. V podsaharski Afriki, v kateri živi okoli 70 odstotkov posameznikov na svetu, ki so okuženi z virusom HIV, so dekleta v letu 2015 predstavljala 3 od 4 adolescentov, ki so na novo okuženi z virusom HIV. 

Strah pred testiranjem mnoge mlade prepušča v negotovosti. Med adolescenti je v zadnjem letu testiranje opravilo le 13 odstotkov deklet in 9 odstotkov fantov. Anketa prek platforme U-report, UNICEF-ovega orodja za poročanje, ki temelji na mobilnih tehnologijah, je pokazala, da 68 odstotkov od 52.000 mladih, ki so bili anketirani v 16 državah, ne želi biti testiranih, saj se bojijo pozitivnega rezultata in stigmatizacije v družbi.

Po drugi strani se je število novih okužb med otroki zaradi prenosa okužbe z matere na otroka med rojstvom ali dojenjem od leta 2000 močno zmanjšalo - za kar 70 odstotkov. UNICEF kljub temu opozarja, da je potrebno okrepiti prizadevanja za izkoreninjenje prenosa okužbe z matere na otroka.

Lake je ob obisku bolnišnice Prince Mshiyeni Memorial Hospital v provinci Kwa Zulu Natal v Južni Afriki poudaril, da so potrebne inovacije in prenova politične volje, da bi dosegli najranljivejše otroke. V letu 2015 je bila polovica novih okužb med otroki (starimi 0-14 let) zabeležena v naslednjih šestih državah: Nigeriji, Indiji, Keniji, Mozambiku, Tanzaniji in Južni Afriki. »Ni mogoče zanikati napredka, ki je bil narejen v zadnjih treh desetletjih. To pa ne pomeni, da je naš boj končan,« je povedal Lake. »Boja proti aidsu ne bo konec, dokler ne podvojimo prizadevanj za preventivo in zdravljenje; dokler ne dosežemo mladih, ki še vedno ne morejo koristiti napredka, ki je pomagal milijonom pred njimi; in dokler ne izkoreninimo stigme in strahu, ki toliko mladim preprečujeta, da bi opravili testiranje.«

Fotografija: 3-letni Logenzo iz Malavija je okužen z virusom HIV. Lokalni zdravstveni delavec je med obiskom na terenu ugotovil, da je otrok bolan in potrebuje zdravniško pomoč. Avtor: UNICEF/ Schermbrucker