Konflikti in krize v Afriki - zaščititi je potrebno vse otrokove pravice

Konflikti in krize v Afriki - zaščititi je potrebno vse otrokove pravice

Ob dnevu afriškega otroka UNICEF opozarja na opustošenje, ki ga za sabo puščajo vojne in konflikti v Afriki, ter njihov vpliv na življenja otrok. Znani so tudi rezultati panafriške anketa med mladimi; 70 odstotkov jih meni, da afriški voditelji ne naredijo dovolj, da bi zaustavili konflikte.

Konflikti v Somaliji in Južnem Sudanu ter politična kriza v Burundiju so prizadeli več kot 10,2 milijona ljudi, več kot 2 milijona pa jih je moralo poiskati zatočišče v sosednjih državah. Okoli 2,7 milijona ljudi – od tega 1,5 milijona otrok – je zaradi nasilja zapustilo svoje domove v Nigeriji, Kamerunu, Čadu in Nigru.

V času konfliktov so kršene otrokove pravice, vključno s pravico do življenja, bivanja v družinskem okolju, zdravja, izobrazbe ter preživetja in razvoja. UNICEF si skupaj s partnerji prizadeva, da v času konflikta ni kršena nobena otrokova pravica, prek zbiranja sredstev, neposredne podpore partnerjev in zagovorništva.

Panafriška anketa med 86.000 mladimi: »Afriški voditelji ne naredijo dovolj, da bi zaustavili konflikte«

Dve tretjini od skoraj 86.000 mladih, ki so sodelovali v anketi, meni, da njihovi voditelji ne naredijo dovolj, da bi zaustavili konflikte. Mobilna anketa prek platforme U-Report je bila posredovana na 1,4 milijona mobilnih uporabnikov, starih od 15 in 30 let iz Nigerije, Burkine Faso, Malija, Centralnoafriške republike, Senegala, Liberije, Zimbabveja, Kameruna in Gvineje, izvedena pa je bila med 18. majem in 1. junijem letos.

Ugotovitve ankete so bile danes predstavljene afriškim voditeljem. »Izjemno pomembno in nadvse nujno je, da voditelji držav slišijo glas mladih, če želimo utišati zven orožja do leta 2020, kot je zapisano v naši Agendi 2063. Gre za enega ključnih projektov, v kateri morajo mladi prepoznati svojo vlogo in prevzeti svojo odgovornost,« je povedala dr. Nkosazana Dlamini Zuma, Vodja komisije Afriške unije.

Ključne ugotovitve ankete:

  • 70 % mladih meni, da afriški voditelji ne naredijo dovolj, da bi ustavili konflikte
  • 56 % mladih verjame, da je Afrika bolj izpostavljena konfliktom kot druge celine, ker se politiki bojujejo za svojo prevlado, 19 % jih meni, da je tako zaradi neenakosti, 17 % zaradi revščine, 4 % pa zaradi dostopa do hrane in vode
  • 24 % mladih meni, da bi konflikte zaustavilo močno gospodarstvo, 20 % večja neodvisnost v povezavi s tujo diplomacijo, 19 % investicije v kakovostno izobraževanje, 14 % pogovori med ljudmi v državi, 10 % pogovori z drugimi državami, 9 % varnost. 

»Življenja milijonov otrok in njihovih družin so vsako leto ogrožena ali uničena zaradi konfliktov v Afriki,« je povedal Manuel Fontaine, UNICEF-ov regionalni direktor za vzhodno in centralno Afriko. »Ta anketa pomeni otrokovo pravico, da je slišan, in daje afriški mladini priložnost, da pove, kakšna naj bo prihodnost tega kontinenta.«

Fotografija: Otroci iz Svazija. Foto: UNICEF/Mamba