Spolno izkoriščanje, trgovina z ljudmi in zlorabe otrok v kampih v Calaisu in Dunkirku

Spolno izkoriščanje, trgovina z ljudmi in zlorabe otrok v kampih v Calaisu in Dunkirku

V kampih v severni Franciji so otroci vsak dan žrtve spolnega izkoriščanja, nasilja in prisilnega dela, razkrivajo ugotovitve študije UNICEF-a Francija in UNICEF-a Velika Britanija.

Izpovedi otrok rišejo sliko zlorab in tragedij, s primeri suženjstva zaradi poplačila dolga in prisilnih kriminalnih aktivnosti, kot je pomoč preprodajalcem na terminalih, od koder plovejo trajekti. Spolno nasilje je nenehna grožnja, s katero se spopadajo otroci, vključno s spolnim izkoriščanjem in posilstvi dečkov ter posilstvi in prisilno prostitucijo deklet. Intervjuji z mladimi ženskami so razkrili prakse izmenjevanja spolnih uslug v zameno za pot v Veliko Britanijo ali za pohitreno nadaljevanje poti do države destinacije.

Veliko teh otrok je na begu pred konflikti, sedaj pa so ujeti v kampih, nekateri zelo blizu svojih družin, ki živijo v Veliki Britaniji.

Študija je zajela 60 otrok med 11. in 17. letom starosti – iz Afganistana, Egipta, Eritreje, Etiopije, Irana, Iraka, Kuvajta, Sirije in Vietnama – ki so med januarjem in aprilom 2016 živeli v sedmih kampih vzdolž obale Rokavskega preliva.

V večini kampov preprodajalci zahtevajo »vstopnino« za vstop in bivanje mladoletnikov. Otroci brez spremstva, ki ne morejo plačati te cene, so prisiljeni v delo za odrasle, kot je prodaja hrane na neformalni nočni tržnici, ki deluje v okviru tako imenovane Calaiške džungle.

Pritožbe zaradi mraza in utrujenosti so običajna posledica žalostnih življenjskih pogojev, v katerih živijo otroci. Dostopa do rednega šolanja ni, četudi je to obvezna določba. Nekateri otroci so izrazili željo, da bi bili zaradi živčnih zlomov in izbruhov nasilja hospitalizirani na psihiatrični oddelek.

Preprodajalci sedaj za prečkanje Rokavskega preliva zahtevajo med 4.000 in 5.500 funti na osebo – cena je višja kot kadarkoli prej. Zaradi poostrenih varnostnih ukrepov razmere otroke silijo v roke preprodajalcev ali v iskanje še bolj tveganih poti do prečkanja morja brez plačila – v nekaterih primerih se otroci skrivajo v hladilnih tovornjakih.

Lily Caprani, namestnica izvršnega direktorja UNICEF-a Velika Britanija je povedala: "Takojšnje ukrepanje britanske vlade bi lahko preprečilo, da otroci pristanejo v rokah preprodajalcev, in pokazalo, da nedavne zaveze, ki jih je sprejela glede otrok beguncev, resnično veljajo. Premier je izjavil, da bi otrokom brez spremstva morali zagotoviti vstop v Veliko Britanijo, če so tu njihovi družinski člani, a postopki za to so prepočasni. Ti kampi niso primerni za otroke – vemo, da je v Calaisu vsaj 157 otrok, ki imajo zakonsko pravico biti s svojimi družinami v Veliki Britaniji."

Poročilo ocenjuje, da je marca letos 500 otrok brez spremstva živelo v skupaj sedmih kampih, vključno s Calaisom in Dunkirkom, v času od junija lani do danes pa okoli 2.000 otrok brez spremstva.

Čeprav povprečno bivanje v teh »džunglah« znaša 5 mesecev, so nekateri otroci tam že 9 mesecev, eden od njih pa že več kot leto dni. Povprečje se hitro povečuje zaradi poostrenih varnostnih ukrepov na mejah in s tem vse bolj zahtevnega potovanja. S podaljševanjem časa bivanja v teh kampih otrokom preti vse več nevarnosti.

Zaščita otrok brez spremstva je obveza države, kot je zapisano v Konvenciji o otrokovih pravicah. A odgovor na razmere je parcialen, postopki pa pogosto ne upoštevajo otrokovega najboljšega interesa.

UNICEF Velika Britanija poziva britansko vlado, da stori več glede združevanja otrok brez spremstva v Evropi z njihovimi družinami v Veliki Britaniji, ter jim prihrani grozljive izkušnje v kampih v Franciji, oz. pogoje, pod katerimi morajo živeti v drugih evropskih državah, kot npr. v Grčiji.

16-letni Bilal* se je pridružil UNICEF-u Velika Britanija in dobrodelni organizaciji Citizens UK pri pozivu notranjemu ministrstvu, da poveča prizadevanja za pomoč otrokom brez spremstva po kampih po vsej Evropi. Mnogi od teh otrok beguncev imajo zakonsko pravico do združitve z družino, ki jih čaka v Veliki Britaniji.

UNICEF je ta teden objavil poročilo Child Alert - Nevarnost na vsakem koraku. Med 28.000 osebami, ki so v prvih štirih mesecih letošnjega leta prišle v Italijo iz severne Afrike, je bilo okoli  4.760 otrok. 94 % teh otrok je bilo brez spremstva.

Na fotografiji 16-letni Ahmed iz Sudana v taborišču Calaisu. Foto: UNICEF/Geai