Če poskušaš pobegniti, te ustrelijo, če prenehaš z delom, te pretepejo. Bilo je kot v suženjstvu.

Če poskušaš pobegniti, te ustrelijo, če prenehaš z delom, te pretepejo. Bilo je kot v suženjstvu.

UNICEF poroča o nevarnostih, ki pretijo mladostnikom brez spremstva na begu v Evropo

Letos je bilo v Italiji več kot 9 od 10 otrok beguncev in migrantov na poti v Evropo brez spremstva. UNICEF opozarja na naraščajoče tveganje za pojav zlorab in izkoriščanja ter smrtnih žrtev.

V danes objavljenem poročilu Nevarnost na vsakem koraku UNICEF razkriva, da je v prvih petih mesecih tega leta iz severne Afrike v Italijo prišlo 7.009 otrok brez spremstva, kar je dvakrat toliko kot lani. Poročilo dokumentira grozljiva tveganja, s katerimi se soočajo mladostniki na begu pred konflikti, obupom in revščino.

Med 1. januarjem in 5. junijem je bilo v Sredozemlju potrjenih skupaj 2.809 smrtnih žrtev, lani v celem letu pa 3.770. Velika večina med njimi je bila na srednje-mediteranski poti in mnogi med njimi so bili otroci.

Otroci brez spremstva so v večini odvisni od tihotapcev, ki pogosto delujejo po sistemu »pay as you go«, ki omogoča izkoriščanje.

»Če hočeš pobegniti, te ustrelijo in umreš. Če prenehaš z delom, te pretepejo. Bilo je kot v suženjstvu,« je povedal 16-letni Aimamo, ki je skupaj z bratom dvojčkom dva meseca delal na farmi v Libiji, da je poplačal tihotapce. »Nekega dne sem 5 minut počival, pa so me pretepli s palico. Po končanem delu so nas zaklepali v hišo.«

Nekateri so bili žrtve spolnih zlorab in izkoriščanja. Italijanska socialna delavka je UNICEF-u zaupala, da so v Libiji tako dekleta kot fantje žrtve spolnih napadov in prisiljeni v prostitucijo, nekatera dekleta pa so bila ob prihodu v Italijo noseča zaradi posilstev.

Zaradi narave delovanja tihotapcev ni zanesljivih podatkov o številu smrtnih žrtev med begunci in migranti, o žrtvah prisilnega dela in prostitucije ali o številu tistih, ki so priprti.

»Gre za neslišno in obupano situacijo – stran od našega pogleda in naših misli. Kljub temu se več deset tisoč otrok vsak dan spopada z nevarnostmi, več sto tisoč pa jih je pripravljenih tvegati vse,« je povedala Marie Pierre Poirier, UNICEF-ova posebna koordinatorka za področje beguncev in migrantov v Evropi. »Nujno je potrebno zaščititi te otroke pred vsakršno obliko izkoriščanja in zlorabe s strani tistih, ki izkoriščajo situacijo in zlorabljajo njihove sanje.«

S prihodom poletja lahko najnovejši podatki o številu otrok na srednje-mediteranski poti predstavljajo le vrh ledene gore. V Libiji je v tem trenutku 235.000 migrantov, več deset tisoč med njimi je otrok brez spremstva.

»Vsaka država – tista, ki jo otroci zapustijo, tista, prek katere vodi njihova pot, in tista, v kateri zaprosijo za azil – je obvezana, da vzpostavi sisteme zaščite, osredotočene na tveganja, s katerimi se spopadajo otroci brez spremstva. V Evropski uniji in drugih državah destinacijah, imajo politične in zakonodajne reforme priložnost, da zagotovijo več priložnosti za varne, legalne in trajne poti za te otroke,« je povedala Poirierjeva.

Fotografija: 17-letni Alieu, 14-letni Fodaoi in 17-letni Mohammad (z leve proti desni) iz Gambije z obale opazujejo morje v sprejemnem centru v Pozzallu na Siciliji. Po neizprosnem potovanju s čolnom iz Libije pravijo, da se bojijo plavati. »Da smo prišli sem, smo tvegali svoja življenja,« je povedal Mohammad. »Prečkali smo morje. Vedeli smo, da ni varno, a smo tvegali. Ali to ali smrt.« Foto: UNICEF/Gilbertson VII Photo