Boštjan Nachbar iz nekdanjih žarišč ebole ozavešča o pomenu izobraževanja za otroke v kriznih razmerah

Boštjan Nachbar iz nekdanjih žarišč ebole ozavešča o pomenu izobraževanja za otroke v kriznih razmerah

Boštjan Nachbar, Seku Mady Conde in Nejc Oblak so z ekipo UNICEF-a Slovenija danes prispeli v Gvinejo. V okviru kampanje #EmergencyLessons, ki ozavešča o pomenu izobraževanja za otroke v kriznih razmerah, bodo obiskali tamkajšnje šole; izobraževanje je namreč pri zajezitvi ebole in v obdobju po krizi odigralo eno od ključnih vlog.

Ko prizadenejo izredne razmere - od naravnih nesreč, kot so potresi ali poplave, vojnih konfliktov in zdravstvenih katastrof kot je izbruh ebole - je lahko izobraževanje otrok prekinjeno, otroci pa se pogosto ne nikoli več ne vrnejo v šolske klopi. V času kriznih razmer in kasneje pa je izobrazba ključna, ne le za preživetje otrok, temveč tudi za njihov napredek in rast. Izobrazba - in šola - otrokom zagotavljata občutek normalnosti in rutine. Gre za prijatelje, podporo in upanje na boljšo prihodnost, ki otrokom pomagajo, da se lažje in hitreje soočijo s težavami. Za otroke, ki živijo na kriznih območjih, je zato izobraževanje tako pomembno kot hrana in zdravila.

Izbruh ebole v zahodni Afriki leta 2014 je prizadel mnogo življenj, posebej uničujoče posledice pa so pustili zmanjšanje obsega zdravstvenih, izobraževalnih in socialnovarstvenih storitev ter mnoge prekinitve družinskih vezi. Samo v Gvineji je 6.220 otrok zaradi ebole izgubilo enega ali oba starša oz. skrbnika, 230 jih je preživelo okužbo, 519 jih je boj z njo izgubilo.»Marsikomu se izobraževanje zdi samoumevno, v kriznih razmerah pa lahko pomeni razliko med življenjem in smrtjo,« je povedal košarkar in Nacionalni ambasador kampanje Boštjan Nachbar, ki bo iz nekdanjih žarišč ebole v Gvineji ozaveščal o pomenu izobraževanja za otroke v kriznih razmerah. »Šola otrokom v kriznih razmerah nudi varen prostor, kjer so zaščiteni pred zlorabami, izkoriščanjem in rekrutiranjem v oborožene skupine. Da jim znanje in veščine, da zgradijo boljšo prihodnost zase in družbo kot celoto,« dodaja Nachbar, ki je pred dvema letoma že posodil svoj obraz UNICEF-ovi kampanji za otroke s kriznih žarišč.

Podporniki kampanje #EmergencyLessons – poleg Nachbarja še televizijski voditelj Seku Mady Conde in Ambasador mladih pri kampanji Nejc Oblak – se bodo srečali z učenci v tamkajšnjih šolah in jim prek svojih profilov na družbenih omrežjih posodili svoj glas.

»Zgodbe otrok, ki so preživeli travmatične izkušnje, ki jih ne bi smel doživeti noben otrok, bomo postavili v ospredje in si prizadevali, da bodo bolj vidne in slišane kot doslej,« je povedal Seku Mady Conde, ki ima z Gvinejo prav posebno vez, saj tam živijo nekateri njegovi sorodniki. »Moje otroštvo bi bilo povsem drugačno, če se očetu Gvinejcu in mami Slovenki ne bi rodil in z njima odraščal v Sloveniji,« je prepričan Conde.

»Svoje izkušnje bomo delili v obliki spletnih objav, foto in video vsebin. Tako boste lahko na družbenih omrežjih ves čas spremljali dogajanje na terenu in skupaj z nami odkrivali zgodbe otrok. Pri tem želimo spodbuditi mlade v Sloveniji, da bodo tudi sami prek spleta delili svoje zgodbe in izmenjevali vsebine ter na ta način podprli kampanjo,« je povedal ambasador mladih, Nejc Oblak.

»Gvineja še posebej priča o tem, da lahko izobraževanje prekine začarani krog krize in osnuje boljšo prihodnost za otroke. Med izbruhom ebole so bili ključni izobraževalni programi, predvajani po radiu. Poleg prenašanja pomembnih informacij o postopkih, ki bi zajezili širjenje ebole, so programi posredovali učno snov milijonom otrok, da so lahko nadaljevali z izobraževanjem in niso ogrozili priložnosti za njihov razvoj v prihodnosti,« je povedala Irena Stamenkovič iz UNICEF-a Slovenija.

Več o kampanji #EmergencyLessons na www.si.emergencylessons.eu in na osebnih profilih podpornikov kampanje na družbenih omrežjih:

Boštjan na Facebooku, Twitterju in Instagramu
Nejc na Facebooku, Twitterju in Instagramu 
Seku na Facebooku, Twitterju in Instagramu
Unicef Slovenija na Facebooku, Twitterju in Instagramu